Vyjeďte na kole za vínem. I na šest dní

Mladá fronta Dnes, 26.6.2009

MF DNES přináší pět cyklotras, které vás zavedou do známých VINAŘSKÝCH PODOBLASTÍ na Moravě i v Čechách.

Sport a zábava. Tato dvě slova nejlépe vyjadřují výlety po vinných stezkách na Moravě i v Čechách. Přinášíme vám čtyři tipy na kratší projížďky a jeden návrh na takřka týdenní cyklistický zájezd, při kterém obkroužíte všechny čtyři moravské vinařské podoblasti.

Pokud chcete spojit košt vína s prohlídkou památek, pak bude ideální projížďka v okolí Mikulova. Už před odjezdem si můžete udělat túru na Sv. Kopeček nebo si později prohlédnout valtický zámek. Hlavním cílem výletů je však poznání odrůd vína. Ve Valticích můžete okoštovat až sto druhů v Salonu vín České republiky.

Zavedeme vás i do Velkých Pavlovic, kde vznikla nová česká vinná odrůda André. Ta už má i vlastní stezku, která vede z Hustopeče do Vrbice. A pokud se tam vydáte zítra, pořádají na ní ochutnávku krajových specialit.

Cyklotrasa v okolí Uherského Hradiště je věnována Rulandskému bílému. Určena je pro zdatnější cyklisty, protože při ní projíždíte přírodou v podhůří Chřibů, kterou charakterizuje stoupání a klesání.

Vinné stezky však nejsou jen na Moravě. Přesvědčíte se o tom na cyklotrase v okolí středočeské Kutné Hory. I tam nepůjde jen o alkohol, který je mimochodem při jízdě na kole zakázáno pít, ale i o vzácné památky. Historické centrum města je od roku 1995 zařazeno mezi kulturní památky UNESCO.

Šest dní v sedle Největší výzvou je šestidenní výlet po Moravské vinné stezce. Ta vám představí charakteristické vinné odrůdy, které se pěstují v jednotlivých podoblastech. Najedete po ní 290 kilometrů, a když vás zajímá historie, můžete si prohlédnout i místo, kde byla v Dolních Věstonicích nalezena stejnojmenná venuše.

Začít můžete ve Znojmě, kde jsou rozsáhlé vinné sklepy a prodejna vín společnosti Znovín Znojmo, která nabízí i ucelený program k poznání vinařských zajímavostí největší moravské vinařské podoblasti. Na Znojemsku se dobře daří bílým aromatickým vínům, pěstovaným na prvotřídních viničních polohách. Hlavní odrůdou oblasti je Veltlínské zelené.

Ke konci trasy se zastavte v Bzenci. Koupit si zde můžete místní specialitu - víno s názvem Bzenecká lipka. Připomíná lipový květ s medovými podtóny. Jejím základem jsou pečlivě vybraná vína odrůdy Ryzlink rýnský z několika nejpříhodnějších viničních poloh okolí Bzence.



Chcete spojit košt vína s prohlídkou památek? Ideální bude projížďka v okolí Mikulova.



Foto autor| Foto - PROFIMEDIA. CZ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína