Fantazie na viniční trati

Slovácko, 21.7.2009

Tratí máme nepochybně hodně. Trať Velké ceny v Brně nebo taky máme nejhustější síť železničních tratí v Evropě, běžkařské tratě taky nejsou marné třeba pro podporu odtučňovací kúry. Tratě viniční však mezi těmi řekněme dopravními tratěmi nepochybně dominují. Mají specifickou vlastnost. Stejně jako ty jmenované slouží i jako cesta k dopravě voňavých plodů, ale větší význam mají jako název lokality pro pěstování vinné révy.

Jen znalec či odborník na pěstování vína ví, že nejen na Znojemsku je bezesporu nejznámější viniční trať Šóbes. Šóbes jako svah, kolem něhož ze tří světových stran obtéká kaňonem řeka Dyje, a nad ní se na východu údolí tyčí skalní vrch s nádhernou vyhlídkou nejen na kouzené údolí, ale i na několikahektarový vinohrad.

Viniční tratě ve Stošíkovicích U tří dubů nebo v Hostěradicích Volné pole, ale i v Havraníkách Staré vinice či Weinperky u Miroslavi se mohu chlubit výbornými víny stejně jako Šóbes. Putujete- li však po těchto místech pěšky, což se nepochybně dá i netrénovaným krokem, objevíte dosud nevnímané kouzlo vinic. Réva voní, voní révovým vínem, voní polem, nad kterým zpívá skřivan a svítí slunce.

To slunečné odpoledne, na které s radostí vzpomínám, jsem se zastavil u stánku Znovína na Šóbesu, v jehož je vlastnictví. Ve stánku sice nedostanete koupit párek v rohlíku, ale vína z ojedinělé vinice, na které právě stojíte. Při troše fantazie jsem si vzpomněl na viniční trať ve Slupi, jmenuje se Dívčí vrch, a když jsem se rozhlédl zde po této krajině, viděl jsem dívku- ženu, která se vlní ve viniční trati kolem mne. Nádherně voní a rodí nejen život, ale i podmanivá svěží vína plná omamné vůně, třeba jako právě chutnaný Ryzlink rýnský ročníku 2008. Polosladké víno, chuťově velmi bohaté, s tóny tropického ovoce má moderní svěží chuť, kterou dokresluje i líbivý zbytkový cukr. Přiznám se, že mám raději suchá vína, ale toto s příjemnou minerální stopou dodalo veselí do jinak namáhavého odpoledne. Při další skleničce již bylo veseleji, svěží chuť obnažila i unavenou mysl a i mé dosud tajemné společnici toto žertovné víno rozvázalo jazýček. Chvála vínu i této lokalitě patří právem. Vinohrad na Šóbesu je jako pevnost, kterou nelze zničit třeba i plánovaným útokem, protože zdolat jeho pomyslné kamenné zdi se nemůže podařit. Vždy vás zde totiž dobří lidé přivítají vinným mokem, který je u tamního stánku daleko od všech starostí i neduhů tohoto předynamizovaného světa. Světa ochuzeného o fantazii viniční tratě.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína