Vinaři: Rok 2009 si zapamatujeme

Mladá fronta Dnes, 24.9.2009

Za skvělou úrodou stojí počasí, slunce i minimum chorob

Zlínský kraj - Rok, jaký na vinicích dlouho nepamatujeme. Tak hovoří vinaři ze Zlínského kraje, když mají popsat letošní sezonu.

Příznivé počasí, minimum nemocí a škůdců vinné révy dávají tušit, že vína z roku 2009 budou mimořádně vydařená. 'U Muškátu moravského dosáhla cukernatost bobulí 22,5 procenta, také Müller Thurgau s jedenadvaceti procenty se jeví jako velmi kvalitní. Současné slunné dny kvalitu hroznů ještě navyšují. Nepotvrdily se ani obavy z velkého výskytu včel, vos a obalečů, kteří se podepisují na zahnívání hroznů. Nechci dělat předčasné závěry, ale podobnou příznivou situaci v kraji minimálně dvě desetiletí nepamatuji,' tvrdí ředitel Šlechtitelské stanice v Polešovicích Zdeněk Habrovanský. Hrozny se na vinicích stanice sbírají už od poloviny srpna. V říjnu se dostane i na nově vyšlechtěné odrůdy.



Část úrody zničily kroupy 'Velké očekávání je spojeno s novými odrůdami Sevar, Amos či Olšava,' řekl Habrovanský. Také vinař Pavel Dvořan z Buchlovic se tváří spokojeně. Například u Mülleru Thurgau odhaduje obsah cukru v bobulích na 20 procent. 'Vinohradům se vyhnuly díky důslednému dozoru a ošetřování plíseň révová i oidium,' říká buchlovický vinař.

Na krupobití v červenci naopak nebude v dobrém vzpomínat například Lubomír Vaněk z Modré. Na jedné z tratí přišel o dvě třetiny úrody, na další takřka o devadesát procent hroznů. 'Jen kolem Modré doplatila na krupobití více než desítka vinařů,' upozornil Vaněk.

Bez ohledu na klady a zápory ročníku 2009 reptají vinaři ze Slovácka na masivní příliv laciných zahraničních vín, klesající zájem o vinohrady mezi mladou generací a malou podporu státu vůči vinařům.

'Zákazník ve velkých obchodních centrech samozřejmě na nízké ceny slyší. Ten tlak se navíc bude stupňovat,' poznamenal Habrovanský. Podle polešovického vinaře Jaroslava Vaďury je jedinou obranou sázka na kvalitu a hýčkání si zákazníků.

Pokračování na straně C3



Rok 2009 si zapamatujeme, shodují se s úsměvem vinaři

Pokračování ze strany C1

'Tradovalo se, že nejlepší vína našel zájemce ve vinných sklepech. Pokud se vinař svědomitě stará o vinohrad a investuje i do technologií, neměl by se o odbyt svých vín bát,' myslí si Vaďura.

Vinaři ze Slovácka se také proto nebrání ani častějším kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jejich výsledky potvrzují, že v regionu se milovník vína či burčáku nemusí obávat. 'Při loňských kontrolách burčáku na jižní a východní Moravě bylo odebráno 49 vzorků nápoje, z toho bylo vodou sedm zředěno. Prodejci dostali pokutu. Kontroly ve stáncích a ve vinotékách probíhají i letos,' konstatovala mluvčí inspekce Martina Šmidtová. Na loňském seznamu hříšníků ředících burčák vodou se ocitl i výrobce z Nedakonic. Nekvalitní burčák dodával do podniku v Uherském Hradišti.

Podle statistik se v Česku v posledních letech spotřebuje stále víc vína. V roce 1993 vypili Češi v průměru 12 litrů na osobu ročně, nyní se roční spotřeba na osobu pohybuje kolem 17 litrů.



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Autor: ZDENĚK MATYÁŠ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína