Vína se šroubovací zátkou? Zvykejte si, tvrdí vinaři

Lidové noviny, 7.11.2009

BRNO/VALTICE Vína s plastovými špunty jsou šunty. Chci poctivý korek, slyší stále častěji tuzemští vinaři. A příští týden se ke všemu na trhu poprvé objeví svatomartinská vína se šroubovacími uzávěry. Vinařům začíná boj, musejí vysvětlovat, že podoba a materiál zátky neříká nic o kvalitě vína.

'Lidé u nás jsou příliš konzervativní, obtížně si na nové materiály zvykají,' přiznává hlavní sommeliér Salonu vín Marek Babisz. Kolekce ve Valticích, která zahrnuje každoročně obnovovaný soubor pečlivě vybraných sta vín, má klasické korkové zátky v osmdesáti procentech lahví. 'Ve zbytku jsou zátky plastové a ve dvou vzorcích dokonce poprvé skleněné,' připomíná.

Jenomže lidé si musejí zvykat na víc: skleněné lahve i s kvalitními víny budou zřejmě stále častěji chránit šroubovací uzávěry, nejčastěji kovové, ale také z plastu. Podle vinařů, kteří se už rozhodli je používat, je to zvláště pro bílá vína dobré řešení. 'Zaručuje 39krát větší těsnost než průměrná korková zátka, vyšší stabilitu barvy, vůně a chuti vína,' tvrdí například vinaři z Nového vinařství, které patří k průkopníkům nových metod zavírání lahví. Výhodou šroubovacího uzávěru může být i to, že odpadá shánění vývrtky či jiného nářadí k otevření lahve. Nevýhodou pro výrobce se ale mohou stát vyšší vstupní náklady na potřebné strojové vybavení.

'Způsob uzavření lahve je hodně psychologická záležitost. U nás lidé stále dávají přednost korku, popřípadě zátkám z umělého korku a mají za to, že lahve se šroubovacím uzávěrem musí nutně obsahovat méně kvalitní víno. V Německu, Rakousku se přitom běžně v takto uzavřených lahvích prodává víno v ceně dvaceti třiceti eur,' podotkl vinař a organizátor nezávislé soutěže vín TOP 77 Dan Mádr. Soutěž, která se konala letos pojedenácté, ani v pravidlech neurčuje, jak má být víno zazátkováno.

Perličkou je, že umělý korek, který se už lidé naučili přijímat, svou 'přijatelnost' získává trochu podvodem: na rozdíl od šroubovacího uzávěru totiž nebývá patrný na první pohled, a zákazníci tak zjistí až doma, že namísto pravého korku vrtají umělou hmotu.

'Musím ale přiznat, že někteří výrobci dokážou nemožné. Nedávno jsem si přivezl víno z Německa, nachystal si vývrtku a teprve pak zjistil, že stačí šroubovat,' podotkl Mádr. I on ale souhlasí s tím, že kvalitu vín, která jsou určena k 'rychlému vypití', tedy do dvou tří let, šroubovací uzávěr nebo umělý korek neovlivní. Náhradu jinými materiály navíc vítají i ekologové, protože nedochází ke zbytečné likvidaci korkových dubů.

Také podle sommeliéra Babisze jsou a budou šroubovací uzávěry novým trendem. 'Například v cenové kategorii novozélandských vín od 300 do 500 korun je šroubovacích uzávěrů devadesát procent,' podotkl. Podobné uzávěry i podle něj patří na vína určená k brzké spotřebě, například právě na svatomartinská. 'A teď bude práce majitelů vinoték a prodejců, aby si to vše uvědomovali. První firmy uvádějí šroubovací svatomartinská, další čtyři o tom už letos vážně uvažovaly. Loni nebyla ani jedna,' dodal.

Nenahraditelná zůstává korková zátka u vín, která musejí zrát a jsou určena do archivu.



***



Výhodou šroubovacího uzávěru může být i to, že odpadá shánění vývrtky

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína