Vinař má práce od rána do večera

Mladá fronta Dnes, 30.12.2009

Polešovice - S ohledem na rodovou tradici to ani jinak dopadnout nemohlo. Po dědečkovi a otci vinaři přišla řada na Míšu Nikodéma. Když se polešovický rodák vrátil z vojenské základní služby, měl o své budoucnosti jasno. Dnes i přes relativně mladý věk patří mezi uznávanou vinařskou autoritu. Jeho vína sbírají ceny na prestižních soutěžích. 'Na čtyřech hektarech rodinných vinic máme patnáct odrůd typických pro zdejší kraj. Nechybí Rulandské, Sauvignon, Zweigeltrebe, Vavřinecké, Portugal nebo Cabernet Moravia,' vypočítává Nikodém. Pro mladého vinaře je péče o vinohrad obživou a koníčkem zároveň.

'Lidé si naši práci nejčastěji spojují se zrajícími hrozny, vínkem ve skleničce, plnými sudy ve sklepích. Pro vinaře je ale většina roku spojena s prací doslova od rána do večera. Vinohrad, sklep, různá jednání, večer místo odpočinku ještě spousta papírování. Idylka to v žádném případě není,' upozorňuje polešovický vinař, který ročně vyprodukuje více než deset tisíc litrů vína. A co si po práci do pohárku nejraději naleje? Třeba Rulandské šedé, Chardonnay nebo Cabernet Moravia. Jak říká, kvalitní víno nezklame nikdy. 'A také záleží na pohodě, náladě a chuti,' dodává Nikodém.
Podobně jako většina českých a moravských producentů kvalitního vína věčně přemítá o tom, jak odolat konkurenci laciných zahraničních vín. V poslední době však prý má stále více důvodů k radosti.
'Spousta lidí poznala, že je lepší vsadit na kvalitu. Do sklepů se vracejí, stávají se z nich věrní zákazníci preferující domácí produkci. To je dobré znamení do budoucna,' tvrdí Nikodém.
A ještě jeden poznatek přidává polešovický vinař. Češi proslulí jakomilovníci piva se začínají nenápadně měnit. 'Pochopitelně zapřísáhlý český pivař těžko přejde na víno. Ale řada zákazníků se vám svěří, že vínku zkrátka přišla na chuť,' usmívá se vinař.

Foto popis|

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína