Blanenský deník, 30.12.2009
A upozorňuje: Sektem se lidé rychleji opijí. Kvůli bublinkám
Valtice - Silvestrovské oslavy jsou každoročně spjaté s přípitkem. Lidé se zpravidla po půlnoci radují z příchodu nového roku s šumivým vínem v rukou. 'Sekt byl vždycky výjimečný nápoj pro slavnostní příležitosti,' říká hlavní sommelier Národního salonu vín ve Valticích na Břeclavsku Marek Babisz.
Proč je sekt na silvestra tak oblíbený a čím je tento nápoj tak zvláštní?
Sekt je braný jako něco noblesnějšího, významnějšího. Obyčejné víno je v jihomoravských podmínkách snazší vyrobit. A lidé to berou tak, že s novým rokem přichází něco nového, takže si nepřipíjí klasickým vínem, ale něčím exkluzivnějším.
Vybíráte si na silvestra nějaký speciální sekt?
Nezůstávám jen u jedné značky, ale s kamarády ochutnáváme lahve od různých vinařů. Letos za večer okusíme asi šest nebo sedm sektů.
Jaký je rozdíl mezi sektem a šampaňským? Řada lidí to nerozlišuje.
V podstatě mezi nimi žádný rozdíl není. Šampaňským se ale může nazývat pouze to víno vyrobené v oblasti Champagne ve Francii. Jinak je výroba šampaňského naprosto stejná jako u nás. Existují samozřejmě i trochu jiné styly. Sekty ve Francii třeba zrají delší dobu na kvasinkách. Na jižní Moravě vinaři vyrábí spíše německý styl sektů, které jsou více ovocné a svěží.
Kolik druhů sektu v Česku existuje?
Co se týče základní suroviny, tak se sekty vesměs vyrábí z několika odrůd. Málokdy se stane, že vinař připraví přímo jednoodrůdový sekt, nicméně existují výjimky. Většinou se víno pro sekt kupážuje. Nejčastější odrůdy jsou Chardonnay, Rulandské bílé, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. VČesku se většinou používají odrůdy na výrobu bílého vína, ale máme i sekty z modrých hroznů, to je takzvaný Blanc de Noir. A vyrábějí se i růžové sekty.
Kolik alkoholu běžná česká šumivá vína obsahují?
V průměru jsou stejně silná jako klasická vína. To znamená od jedenácti do třinácti a půl procenta alkoholu. Ale vždycky upozorňuji, že oxid uhličitý, tedy bublinky v sektu, vstřebává alkohol do krve daleko rychleji, než když si člověk dá víno. Alkohol v těle tím pádem stoupá daleko rychleji, takže člověk je zjednodušeně řečeno rychleji opilý.
JIŘÍ ŠEVČÍK
Vyšlo také v: Brněnský deník, Břeclavský deník, Hodonínský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník
Vinařské novinky do schránky