V Modrém sklepě leží Sauvignon 1968

Znojemský deník, 8.1.2010

Třetí největší vinařství na Znojemsku, Modrý sklep v Novém Šaldorfu, má jeden z nejobsáhlejších archivů v regionu

Nový Šaldorf - Modrý sklep v Novém Šaldorfu vznikl i díky touze Vídeňanů po dokonalém štukování a fasádách. V šestnáctém a sedmnáctém století proto nádeníci, odborníci i celé rodiny kopaly sklepy blízko Znojma a na koňských povozech pak kvalitní písek vozili do Vídně.

Po nich tu do dnešních dnů zůstaly díry v zemi se smysluplným využitím - vinnými sklepy. Modrý sklep svůj název získal navíc podle odstínu, jaký na návštěvníky vrhají jeho stěny.

Sklepmistrem, dnes třetího největšího vinařství na Znojemsku, je od předloňského roku Antonín Koníček.



Jak dlouho vinařství funguje?



Historie Modrého sklepa se datuje od počátku patnáctého století. Jeho současná podoba vznikla na počátku šedesátých let, kdy se stalo jeho vlastníkem tehdejší JZD Podyjí. Na počátku osmdesátých let se intenzivně investovalo do výrobních technologií a s menšími přestávkami v tom pokračujeme.



Kdo se do historie Modrého sklepa nejvíce zapsal?



Nejvýznamnější sklepmistr, který věnoval velký kus života právě Modrému sklepu, je pan Stanislav Zábojník. K jeho největším úspěchům patří pětinásobné vítězství v nejprestižnější české soutěži se zahraniční účastí Valtické vinné trhy, Grand prix Vinex, vítězství v soutěžích Vinoforumči Sauvignonforum.



Kdo je vlastníkem vinařství?



Současným vlastníkem vinařství je Agrodružstvo Nový Šaldorf.



Jaký je objem výroby, jaké máte odrůdy, kolik zaměstnanců?



Naše roční produkce nepřesahuje dvě stě tisíc litrů vína a patříme tak spíše k menším vinařským firmám. Společně s pěti zaměstnanci ve sklepě a s patnácti ve vinicích se staráme o to, aby hrozny v našich vinicích dozrály do prvotřídní kvality a vzniklo tak špičkové víno.



Kolik sklepů, jaké a kde vlastníte?



V současné době provozujeme a vlastníme dva sklepy. Jeden slouží ke zrání vína v sudech a lahvích, druhý je s privátními boxy pro naše klienty a spolu s rekonstruovanou historickou lisovnou tvoří prostory pro pravidelné degustace.



Máte vlastní vinice?



Naše vinice se nachází na Kraví hoře a Načeratickém kopci. Současná plocha zhruba osmdesáti hektarů nám zajišťuje plnou soběstačnost a kontrolu nad surovinou.



Jakou metodu výroby používáte - moderní či tradiční?



Víno lze vyrábět různými způsoby. Záleží na tom, kdy víno chcete prodávat, na ročníku, na odrůdě a podobně. Ve hře je více faktorů a neexistuje jediný technologický postup, který by se pravidelně opakoval. Jsem spíše zastáncem tradičních technologií pro nejjakostnější vína- pozdní sběry a výběry z hroznů, ale chápu, že třeba pitelné růžové víno je třeba vyrábět jinak.



Jaké nejstarší vlastní víno máte v archivu?



Nejstarším vínem je Sauvignon z roku 1968. V minulém roce jsme prověřovali stav archívních vín a zjistili, že je ještě hodně pitelných vín, která jsou stará více než deset, dvacet i více let a proto jsem se rozhodl zrealizovat seriál pravidelných ochutnávek.



Jaká ocenění vinařství získalo?



Naše vinařství získalo mnoho ocenění nejen v České republice. Z devadesáti procent patří odrůdě Sauvignon, který je na Znojemsku opravdu doma. Mezi oceněními jsou i taková, která jdou nad rámec vinařských soutěží. Patří mezi ně například požadavek anglické královny či jiných evropských státníků při návštěvě České republiky, aby na slavnostním stole bylo víno z Modrého sklepa.

Já osobně si nejvíce považuji toho, když je každý zákazník spokojen, vrací se a třeba jen tak mezi dveřmi prohodí: 'Ano, to bylo opět dobré'.



DANIEL SMOLA



---



Tip sklepmistra Sauvignon 2006 pozdní sběr,



Modrý sklep Polosuché

Cukr 5g, kyseliny 6g Víno, které si dáte kdykoliv, s pěkným broskvově - černorybízovým profilem ve vůni, medově - hořkočokoládovým v chuti a jemnou minerálností v dochuti. Víno pochází z hroznů z Kraví hory, zrálo v sudu dva roky a následně v láhvi. Tu si otevřete hodinu předem, nechte víno nadechnout a ono se vám odmění.



Foto - HLOUBENO PRO VÍDEŇ. Modrý sklep v Novém Šaldorfu vznikl díky dodávkám kvalitního písku pro štuky a fasády na vídeňských domech v šestnáctém a sedmnáctém století. Dnes jeho hlubiny ukrývají i archivní vína z bouřlivého roku 1968, hlídá je i sklepmistr Antonín Koníček (na snímku vlevo).

Foto - Michal Schneider



Fotogalerie na www.znojemskydenik.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína