Úspěšní domácí vinaři

Dobrý den s kurýrem, 6.4.2010

Vinaři z Polešovic, jedné z předních vinařských obcí na Slovácku, si připravili na Velikonoční neděli tradiční výstavu vín. A ani po roce se nedá napsat, že po práci ve vinohradech, čase stráveném ve sklepích, po době sklizně i se skleničkou v ruce bylo odhaleno tajemství tohoto nápoje. Nebylo a nejspíš ani nikdy nebude, ale pro udržení koloritu zdejšího dění je to možná dobře. Pokud zůstaneme u nalévání 'čistého' vína.

'Snažíme se, aby degustaci bodovali a předsedové v komisi byli přespolní. Nejsou to vždy jen vinaři, mnohdy to bývají i sommeliéři či majitelé vinoték, aby byla dodržena objektivita koštu. Po vzoru větších výstav jsme si letos poprvé připravili cenu starosty Polešovic za kolekci vín. Této soutěže se zúčastnilo dvacet vinařů, kteří na výstavu přispěli více jak pěti vzorky,' řekl Zbyněk Vaďura za pořádající vinaře. Z nejlepších pěti vzorků se udělal průměr, a z tohoto hodnocení vítězně vyšel Richard Drobil.

Do příprav této události, která už místní doprovází více jak šedesát let, jsou tři roky zapojeny také děti. Ty přispívají do katalogu svými výtvarnými pracemi s vinařskou tematikou. Z 620 vzorků pod vedením Zdeňka Habrovanského komise vybrala za šampiona bílých vín Rulandu šedou 06, výb. z hroznů, z produkce Drobilova vína a v červených odrůdách také domácího Jiřího Běhávku s Cabernetem Sauvignon 07.

'Jsem rád, že to doma vyšlo, je to pěkné a jsem maximálně spokojený. Cenu jsem tentokrát dostal za jiný vzorek, ale vína, která uspěla ve Vážanech i Jarošově, zde dostala hodnocení nejlepší v odrůdě. Tentokrát to byl lítý boj a o vítězi rozhodl dokonce až los. Byli jsme ve finále dva a organizátoři se rozhodli pro losování, a to potvrzuje moje slova z minulého týdne, že při vinaři musí stát i kus štěstí,' prozradil Richard Drobil před zahájením koštu.



(pri)



Foto - Ilustrační foto

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína