Dary Modrých hor

MF Plus, 18.6.2010

Zdejší mikroklima je totiž vhodné pro pěstování modrých odrůd na červená vína a vinaři zase říkají, že chodí pracovat ' do hory', tedy do vinohradu. Odtud tedy pochází spojení Modré hory.



Dvě vesnice v Bořeticích



Sklepová vesnička za Bořeticemi zvaná Kraví hora leží na úpatí vrchu tvořícího mohutný rozevřený vějíř.



První písemná zmínka o vinohradech v Bořeticích pochází již z roku 1361. Nejstarší vinorodé trati ležely severně od vesnice ve stráních obrácených k jihu. Od obce je oddělovalo jezero a rybník. Aby hrozny nemusely být do vesnice přepravovány po vodě, byly pod vinohrady v Kravích horách vykopány sklepy na víno. Ty pak také sloužily jako úkryt pro obyvatele a jejich majetek ve válečných dobách. Díky tomu zhruba kilometr od Bořetic vlastně vznikla druhá vesnice.



Hned zkraje vesničky složené z 260 sklepů leží jeden z nejstarších patřící rodině Josefa Padalíka. Jeho osud napovídá hodně o vlnách, které se přes Bořetice i sousední obce v posledních desetiletích převalily.



' Otec mi zemřel v sedmapadesátém, a tak jsem od čtrnácti musel začít dělat víno sám. Nevydrželo to dlouho. Tady totiž probíhala kolektivizace hodně drsně. Přes obrovský odpor domácích nakonec éra soukromých zemědělců a vinařů skončila. Zůstali jsme bez vinohradu, zbylo jen 10 arů, které jsme si mohli ponechat na pěstování takzvaných technických plodin. Tím vlastně začalo to známé zahrádkářské vinařství. Nakonec jsem doslova utekl, nechtěl jsem zůstat v JZD. Vyučil jsem se ve Třinci zedníkem a u řemesla jsem zůstal až do revoluce,' vypráví vinař.



Doba přívlastkových vín



Pan Padalík se zaměřil na výrobu přívlastkových vín. Většina je z pozdního sběru nebo z výběru z hroznů. I do jeho sklepa už dorazil vzrůstající zájem o růžová vína. ' Růžák' z Burgundského modrého naznačuje, že jeho čas v letních dnech ještě přijde.



Modré hory jsou proslulé tím, že jsou zde u nás patrně nejlepší podmínky pro odrůdy, z nichž se připravují červená vína. U Padalíků boduje André, které se již prosadilo i v regionálních soutěžích. Velmi povedené je i Burgundské modré - bořetické podmínky vytáhly mošt až na dvacet pět stupňů, což jsou vpravdě jižanské parametry. Na kvalitě červených vín se podepisují i sprašové jíly, které dávají charakteristický nádech Portugalu i stále více se prosazujícímu Cabernetu Moravia.



svobodná republika kraví hora



Výrazným úspěchem vín od Josefa Padalíka je skutečnost, že se ocitla na stolech vyhlášeného hotelu Kraví hora. To je pocta, které si každý zdejší vinař považuje. Dvorních dodavatelů je totiž jen sedm.



V současné době Josef Padalík hospodaří na ploše, která má co do velikosti něco přes hektar. Další vinice již sázet nechce. I když zatím většinu práce na vinici i ve sklepě zvládá sám, doufá, že mladí, kteří jsou také pokřtěni vínem, budou v jeho snahách pokračovat. ' To nejlepší víno z mých vinic budou pít moji vnuci až za nějakých dvacet let,' říká. Taková je vinařská pravda.



Věhlas Bořetic šíří i Svobodná spolková republika Kraví hora. Recesistické sdružení místních vinařů organizuje ve vesnici řadu akcí, které rozdávají radost Bořetickým i sílícímu přílivu turistů.



Jiří Kolečko

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína