Lidové noviny, 19.6.2010
VÍNO NA TENTO VÍKEND
Volba vhodných nápojů ke grilování je stejně důležitá jako příprava surovin, které se chystáme na roštu tepelně upravovat. Umocní nebo oslabí výsledný dojem a náladu. Nechejme tentokrát stranou v našich končinách běžný sud piva a zůstaňme věrni vínu. Musíme mu však věnovat patřičnou pozornost. I to nejlepší víno, pokud zteplá, nestojí za nic. Zvolme proto raději víno červené, u něj přece jenom vyšší teplota nezpůsobuje takovou nepitelnost jako u bílého.
Pozor na skleničky: i dobře vychlazené víno rázem nabere dobrých pět stupňů, když ho nalijete do skleničky vyhřáté sluncem. Proto i červené mějte raději někde v chládku. To, že má mít pokojovou teplotu, platilo v dobách, kdy pokoje měly v zimě maximálně 18 stupňů.
Při pojídání grilovaných pokrmů a ochutnávání různých vín z domácí produkce jsme se nakonec u Dlouhého stolu, kde se scházíme s přáteli dobrého vína, shodli hned na dvou zajímavých, plných a harmonických červených vínech. Obě dozrávala v nových dubových sudech (barrique) a jejich tvůrci dokázali, že s nimi umí dobře zacházet. Pozdní sběr Svatovavřineckého 2007 z Vinselektu Michlovský má sytě granátovou barvu a velmi jemnou až sametovou vůni s nádechem švestkového kompotu, višní a hořké čokolády. Harmonická, vyzrálá chuť s jemnými nasládlými taniny a švestkově-višňovou příchutí s grilovaným masem skvěle ladí. Stejně tak jako Pinot Noir Ben's reserve 2005 z Vinařství Stapleton a Springer, který má v chuti pěkný nástup kompotovaného ovoce a příjemné doznívání na patře.
Vinařské novinky do schránky