Ke grilu otevřete lahev červeného

Lidové noviny, 19.6.2010

VÍNO NA TENTO VÍKEND
Volba vhodných nápojů ke grilování je stejně důležitá jako příprava surovin, které se chystáme na roštu tepelně upravovat. Umocní nebo oslabí výsledný dojem a náladu. Nechejme tentokrát stranou v našich končinách běžný sud piva a zůstaňme věrni vínu. Musíme mu však věnovat patřičnou pozornost. I to nejlepší víno, pokud zteplá, nestojí za nic. Zvolme proto raději víno červené, u něj přece jenom vyšší teplota nezpůsobuje takovou nepitelnost jako u bílého.



Pozor na skleničky: i dobře vychlazené víno rázem nabere dobrých pět stupňů, když ho nalijete do skleničky vyhřáté sluncem. Proto i červené mějte raději někde v chládku. To, že má mít pokojovou teplotu, platilo v dobách, kdy pokoje měly v zimě maximálně 18 stupňů.

Při pojídání grilovaných pokrmů a ochutnávání různých vín z domácí produkce jsme se nakonec u Dlouhého stolu, kde se scházíme s přáteli dobrého vína, shodli hned na dvou zajímavých, plných a harmonických červených vínech. Obě dozrávala v nových dubových sudech (barrique) a jejich tvůrci dokázali, že s nimi umí dobře zacházet. Pozdní sběr Svatovavřineckého 2007 z Vinselektu Michlovský má sytě granátovou barvu a velmi jemnou až sametovou vůni s nádechem švestkového kompotu, višní a hořké čokolády. Harmonická, vyzrálá chuť s jemnými nasládlými taniny a švestkově-višňovou příchutí s grilovaným masem skvěle ladí. Stejně tak jako Pinot Noir Ben's reserve 2005 z Vinařství Stapleton a Springer, který má v chuti pěkný nástup kompotovaného ovoce a příjemné doznívání na patře.




Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína