Dobré víno se dělá již ve vinohradě

Břeclavský deník, 30.6.2010

Strachotín - Zdeněk Svoboda pracuje ve vinařství společnosti PPS Agro Strachotín, která je nástupnickou firmou bývalého zemědělského družstva. Je ženatý, má dvě děti a ve vinařství pracuje jako manažer obchodu a marketingu a také jako sommelier. PPS Agro Strachotín v současné době obhospodařuje pětasedmdesát hektarů vinic na kvalitních viničních tratích. Ročně vyprodukuje kolem tří set tisíc lahví vína. Snahou firmy je podle Svobody vyrábět velmi kvalitní vína v kategorii přívlastků, včetně vín speciálních, jako jsou vína známková nebo slámová. Vybraná vína se ukládají již od roku 1963 do archivního sklepa, jehož zakladatelem byl známý vinařský odborník Vratislav Průdek. V jeho práci pokračoval Josef Škola a v současné době Františka Janáková.



Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?



Již od mládíměk práci ve vinohradě a ve sklepě vedli jak moji dědové, tak především můj otec, od kterého jsem se toho hodně naučil. Výsledkem jejich práce bylo to, že v současnosti jemézaměstnání zároveň imýmkoníčkem.



V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?



Jsem zastáncem rčení, že dobré víno se dělá již ve vinohradě. To znamená, že jen ze zdravých a kvalitních hroznů se dá vyrobit dobré víno. Velmi důležitou roli hraje systém a způsob zpracování hroznů a samozřejmě kvalitní technologie. Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte? Hrozny a z nich vyrobené víno jsou darem přírody. Každý rok je jiný a něčím zvláštní. Proto se snažím tyto zákonitosti v plné míře respektovat a dodržovat.



Kolik vína denně obvykle vypijete? Nedá se říci , že víno piji denně, protože mi to neumožní pracovní povinnosti, ale při sebemenší příležitosti si rád pohárek dobrého vína vypiji. Při slavnostních příležitostech a posezeních s přáteli dávám přednost vínu před jinými alkoholickými nápoji.



Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil? Nedá se říci, že bych s vínemzažil něco špatného. Co však považuji za špatné, je to, že víno je podáváno například při špatné teplotě a nebo v nevhodném skle, zkrátka špatně servírované. Těch krásných chvil s vínem je však nespočet. Ne nadarmo se říká, že víno otvírá lidem srdce. Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?



Jelikož jsem ve firmě krátce, velké úspěchy zatím nemám, ale mí předchůdci dokázali získatmnohovýznamných ocenění, například Šampion Valtických vinných trhů a několik zlatých medailí ze stejné výstavy. Prestižní je také ocenění slámové Pálavy 2002 od Asociace sommelierů České republiky či stříbrná medaile na prvním ročníku mezinárodní soutěže Sauvignon forum. Nejvíce ocenění však získala Pálava 2000 pozdní sběr. Významných ocenění jsme získali i na dalších výstavách a soutěžích, jako jsou například Vinex,TOP77, Muvinav Prešově. Z mladších ročníkůnámdělá velkou radost například Rulandské šedé nebo Neronet, které získaly několik ocenění například v soutěžiTOP77. Vždy mi však udělá radost víno, které dobře obstálo na různých výstavách a soutěžích.



Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?



Vmémvýběru volím raději tradiční odrůdy, jako je například Veltlínské zelené, Sylvánské zelené nebo Svatovavřinecké. Nedá se však říci, že nové odrůdynemámrád. Stejně tak technologie se neustále zdokonalují. Promě osobně je však zajímavé ochutnat vína od malých neznámých vinařů, kteří se drží tradičních a osvědčených postupů našich předků, v kombinaci s novými metodami a způsoby výroby vína. Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?



Vážím si všech vinařů, kteří vyrábějí a prodávají vína domácí produkce, to znamená moravská a česká .



Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?



Všichni víme, jaká je současná situace v českém vinohradnictví . Přesto se snažím svému synovi předat vlastní zkušenosti a učit ho mít vinohrad a víno rád.



(JIŘÍ ŠEVČÍK)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína