Vyzkoušejte si roli sommeliéra - umíte podávat víno?

http://bydleni.centrum.cz, 23.12.2010

Hosté již jdou po schodech, slavnostní večeře je připravena, nápoje se chladí a vy nemůžete najít vývrtku, abyste otevřeli víno pro slavnostní přípitek...

Aby se slavnostní tabule (a nemusí jít jen o štědrovečerní večeři) neproměnila v trapas, je potřeba vědět, jak pokrmy a nápoje správně servírovat. Není to úplně jednoduché, ale pokud si zapamatujete několik pouček, můžete zazářit jako sommeliér.



Základem je správné sklo a teplota podávaného nápoje, kterou má mít konkrétní druh těsně před podáním.



Doporučené sklenky

Na červené víno: Skleničky mají mít velký kalich a vyšší stopku, aby se vůně a chuť mohla ve sklence dokonale rozvinout.



Na bílé víno: Skleničky musí být na vyšší stopce (abyste rukou víno neohřívali) s užším a s vyšším kalichem. Obsah číše je menší, aby víno při pití nestačilo zteplat.



Na růžové víno: Růžová vína jsou především vína mladá, svěží - používají se proto sklenky jako pro bílá vína, ale okraje kalichu musí být více otevřené.



Na dezertní vína Sherry, portské a pod - používají se menší sklenky s kalichy různého tvaru o obsahu maximálně 60 - 65 ml.



Na šumivá vína: Šumivá vína se podávají buďto ve vysokých sklenkách "pistolích", nebo v nízkých otevřených miskách na vysoké nožce, nebo lze sekt podávat ve sklence-kalichu.



Na pivo: Pivní sklenice mají různý obsah. Malé (0,33 l.), půllitry (0,5 l) , tupláky (1 l) a dvojité tupláky (2 l). Pivní pohár - je vysoká tenká sklenice na nožce. Pivní tulipán - je vysoká sklenice na nožce pro nalévání láhvového piva. Pivní šampuska je vysoká sklenice s pevným úzkým dnem, s pozvolně se rozšiřujícím kalichem. Pivní číše - je určena především k podávání silného tmavého piva, porteru a jiných silných piv.



Sklenice pro nealkoholické nápoje



Sklenice bez stopky - obvykle středně vysoké, různých tvarů.



Sklenice na stopce - má kalich velkého objemu a středně vysokou stopku. Bývá vyšší než sklenice na víno.



Sklenice na mléko - tvar vysokého poháru. Podává se v nich studené i teplé mléko a mléčné nápoje.



Na míchané nápoje:



• Koktailové sklenky menší o obsahu 6 cl a větší o obsahu 1 dl. • Sklenice na šumivá vína (na koktejly na bázi sektu). • Tzv. Whiskovky - Široké válcovité sklenky s těžkým dnem. • Vysoké válcovité sklenky s těžkým dnem na long drink.



Jaké teploty mají mít servírované nápoje?

Červené lehké víno 14 -15°C

Červené těžké víno 15 -16°C

Bílé lehké víno 8 -10°C

Bílé těžší víno 10 -12°C

Dezertní víno 10 -12°C

Šumivé víno bílé 6 - 8°C

Šumivé víno červené 6 - 8°C

Vermut 6 -10°C

Bylinné likéry 10 -12°C

Hořké i sladké likéry 16 -18°C

Tvrdý alkohol 10 -12°C

Míchané nápoje 8 -12°C

Pivo světlé 8 -10°C

Pivo černé 10 -12°C

Limonáda 8 -10°C

Minerální voda 10°C

O víně

Během vánočních svátků pozvedáme sklenku vína častěji, proto je namístě, pokud nemáme mnoho zkušenností, si o správném podávání vína nastudovat alespoň základní fakta. Problém nemusíme mít s výběrem vhodných vín ke konkrétnímu pokrmu, protože většina lahví je na zadní straně opatřena etiketou se základním doporučením.



Pak jsou tu daná pravidla, jak s vínem manipulovat před podáváním. Ten, kdo láhev otevírá nejprve nalije sobě, aby mohl (malým douškem) víno ochutnat. Shledá-li hostitel, že je víno dobré, nalije ostatním.



Poříďte si dobrou vývrtku, abyste láhev otevřeli snadno, tahem, tak aby nevznikla rána při vytažení zátky. Prudké vyrovnání tlaku v láhvi a rychlý přístup kyslíku ušlechtilá vína stresují.



Dekantace

Dekantovat necháme hlavně červená vína, ale také ročníková vína bílá. Dekantace se provádí proto, aby se víno oddělilo od sedimentu (což je vysrážené barvivo a vinný kámen) a také proto, aby se víno pomalu provzdušnilo. PAk mnohem lépe vyzní jeho barva, odstín, chuť a vůně.



Nalévání

Víno do sklenky nalévejte pozorně a pomalu, aby nevznikl prudký proud, který je opět okysličuje. Nebojte se vzít sklenku ze stolu do ruky, mírně si jí naklonit až k hrdlu láhve a víno je, že sklenice stojí na stole a víno se do ní nalévá shora.



Otázkou je, kolik vína máte hostům do sklenky nalít. Obecně se praktikuje pravidlo velikosti číše: velké poháry se plní do jedné čtvrtiny. Malé sklenky do jedné třetiny. Lahev se zbylým vínem se buďto vloží do chladicí nádoby (bílé a růžové víno), nebo se ponechá na stole. V takto naplněných sklenkách se plně rozvine buket. Potřeby, které vám k podávání vína mohou hodit, najdete v galerii. Tak na vaše zdraví!



http://bydleni.centrum.cz/ra...ommeliera-umite-podavat-vino/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína