Moravští vinaři mají za sebou mimořádně úspěšný rok

ČT 1, 27.12.2010

Moderátor

Moravští vinaři mají za sebou mimořádně úspěšný rok. Na mezinárodních soutěžích posbírali nebývalý počet ocenění. Moravská vína získala hned 5 titulů absolutního šampiona a dostala se na stránky jednoho z˙nejprestižnějších světových časopisů o víně.

Autor

ČR je v˙zahraničí známá především díky sportovcům a pivu. Teď ji proslavilo i víno. Hned na několika světových výstavách letos naši vinaři prorazili až na první příčky.



Marek Babisz, Národní vinařské centrum:

Poslalo se zhruba 1100 vzorků, z˙toho se přivezlo zhruba 600 medailí. Takováto žeň zlatých a šampionů v˙minulých letech se ještě nestala.



Autor

O největší triumf se postaral Štěpán Maňák, který se svým slámovým vínem Savignon 2009 převálcoval všechny ostatní účastníky mezinárodní soutěže Terra víno v˙Izraeli.



Marek Babisz, Národní vinařské centrum:

Před dvěma lety ČR přivezla prvního šampiona z˙mezinárodní výstavy, hned dva roky na to pan Maňák vyhrál šampionát, což se ve světě na těch mezinárodních výstavách ještě nestalo.



Štěpán Maňák, vinař:

Získat na tak prestižní soutěži šampiona, nám se na toto jedno víno to podařilo dvakrát během měsíce ve Vídni i v˙Izraeli, to je něco úžasného.



Autor

Díky ryzlinku rýnskému z˙Vinařství Sonberk Morava konečně ve světě prorazila i mezi suchými víny. Na jedné z˙nejprestižnějších vinařských soutěží v˙Londýně vybojovala titul šampiona střední a východní Evropy.



Marek Babisz, Národní vinařské centrum:

Toto víno bylo i detailně popsané v˙časopisu De canter, což je jeden z˙nejprestižnějších časopisů na světě o víně, dozvěděl se o moravském suchém víně celý svět.



Vladimíra Mrázová, Vinařství Sonberk:

I když Morava je v˙bílých vínech velmi dobrá, tak uspět v˙bílých suchých vínech je strašně těžké. Je tam velká konkurence, toto se nám povedlo vůbec poprvé v˙historii.



Autor

O moravském víně se teď šeptá i za velkou louží. Zájem o import projevilo kromě USA také Japonsko a Izrael.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína