Vinaři opět bodovali v jedné z nejprestižnějších světových soutěžích vín v Izraeli Zdroj: ČT 1

Lenka SOLANSKÁ, moderátorka:


Už po čtvrté si moravští vinaři přivezli titul absolutního šampiona z jedné z nejprestižnějších světových soutěží vín v Izraeli. Zaujali natolik, že je v únoru přijde navštívit izraelský velvyslanec. Jedním z oceněných vinařů je i Štěpán Maňák z Žádovic na Hodonínsku, který v soutěži sbírá trofeje za slámové víno.

Zuzana NEUVIRTOVÁ, redaktorka:

2008, 10, 11 a 12, všechny tyto ročníky izraelské soutěže Terravino ovládli moravští vinaři. Porazili i takové vinařské velmoci, jako je Itálie, Francie nebo Argentina. Porotcům v Tel Avivu zachutnala hlavně sladká vína.



Pavel KRŠKA, ředitel, Národní vinařské centrum:

Letošní ročník byl pro nás velmi úspěšný, kromě titulu šampiona naše země získala také 4 velké zlaté medaile z celkových 13.



Zuzana NEUVIRTOVÁ, redaktorka:

Jednu z nich si přivezl i Štěpán Maňák. V jeho vinařství už se to stalo tradicí. Za poslední 3 roky se v Izraeli umisťuje pravidelně na prvních příčkách.



Štěpán MAŇÁK, vinař:

V prvním roku jsme získali hlavního šampiona, v druhým roku jsme 3 zlaté a v letošním roku jsme získali double gold, jako velkou zlatou a dvě normální zlaté.



Zuzana NEUVIRTOVÁ, redaktorka:

Porotci oceňují hlavně jeho slámová vína. Štěpán Maňák byl jeden z prvních, kteří nechávali na slámě schnout nejen bílé, ale i červen hrozny.



Štěpán MAŇÁK, vinař:

Rok to víno zraje v dřevěných dubových sudech francouzské výroby, který jsou vypálené a předají tomu vínu takový pěknější aroma.



Zuzana NEUVIRTOVÁ, redaktorka:

Víno zaujalo Izraelce natolik, že ho tamní velvyslanec přijede do Žádovic ochutnat osobně. Cestou navštíví ještě další úspěšná moravská vinařství.



Pavel KRŠKA, ředitel, Národní vinařské centrum:

Je to i taková prestiž a taková pochvala. Současný pan velvyslanec izraelský je velmi nakloněn vínu a je i velmi vlastně, dá se říct, přítel moravských vinařů.



Zuzana NEUVIRTOVÁ, redaktorka:

Až bude slámové víno hotové, začne se vinařství připravovat na vzácnou návštěvu. Ta má přijet v polovině února.



Lenka SOLANSKÁ, moderátorka:

Za okamžik už dáme prostor sportovnímu zpravodajství. Ještě ale pro vás máme pozvánku na zítřek.

Zdroj: ČT 1

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína