Vína Pražského hradu

V sídle prezidenta republiky se při slavnostních příležitostech pijí zejména vybraná vína moravských a českých vinařů, ale Pražský hrad má také své vlastní vinohrady.

Svatováclavská vinice je podle legendy vůbec nejstarší v Čechách, pojmenovaná po patronu české země, který ji prý dokonce osobně obdělával. Obnovený vinohrad obklopující Richterův letohrádek pokrývá jižní svah mezi opěrnou zdí Starých zámeckých schodů a horní vyhlídkovou hřebenovou cestou a je osazen tradičními odrůdami Ryzlink rýnský a Rulandské modré.

První, takzvaná panenská sklizeň tu proběhla v roce 2010, výroba vína se však zatím připravuje, výhledově by vinohrad měl dávat zhruba 2 500 lahví ročně.

Novodobé vinařství je ovšem na Hradě svázáno s Tomášem Garriguem Masarykem, jehož dvorní architekt Josip Plečnik obnovil v roce 1926 další vinohrad v jižní části zahrady Na Valech. Na čtyřech kaskádách se tu pěstuje 240 hlav odrůdy Hibernal, z nichž se vyrábí víno ryze pro potřeby Hradu a reprezentační účely.

Slavnostně ho představují vždy v září u příležitosti vinobraní na Hradě. Hrozny jsou ihned po sklizni dopraveny do Archlebova na Slovácku do vinařství Spielberg, kde se zpracovávají nejmodernějšími metodami. Celý proces výroby trvá více než pět měsíců. Výsledkem je originální víno opatřené etiketou z dílny malíře Miroslava Pošvice.



---



Hibernal 2011



Suché zemské víno z šesté sklizně, plné v chuti, s vyšší kyselinkou voní po grepu, citrusech a broskvích s jemnými květinovými tóny, v chuti je harmonické, lehce kořenité, je dobrým reprezentantem hradních vinic.

zdroj: Víkend Dnes

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína