Velké Pavlovice chtějí pro turisty vybudovat Vinařskou uličku

PRIMA TV, 2.2.2011

Moderátor (Zbyněk Loucký): Velké Pavlovice na Břeclavsku chtějí do regionu přilákat co nejvíce turistů. Pomoci by jim k˙tomu měla nová Vinařská ulička. 16 vinných sklípků by mohlo být v˙provozu už v˙příštím roce.

Redaktor (Štěpánka Kadlečková):

Takzvaná Vinařská ulička má vzniknout tady přímo pod vinařskou tratí Stará hora. Radnice si od projektu slibuje, že do oblasti přiláká více turistů a také investory.



Host (Pavel Procházka /ODS/, starosta Velkých Pavlovic):

Chtěli jsme, aby sklepy byly všechny jednotné, se zajímavou architekturou. Budou trošku modernější, trochu extravagantní. Ale očekáváme, že se stane dominantou Velkých Pavlovic.



Redaktor (Štěpánka Kadlečková):

Sklípek má ve Velkých Pavlovicích u domu každý druhý. Ulička jim se sklepy tady ale chyběla. Konkurence se místní vinaři bát nemusejí. Ba naopak.



Host (Pavel Procházka /ODS/, starosta Velkých Pavlovic):

Tyto sklípky nebudou výrobní, předpokládáme, s˙tím, že by ti majitelé těchto sklípků si víno odkupovali od místních vinařů.



Redaktor (Štěpánka Kadlečková):

To vítá třeba i Martin Zborovský. Jeho malé rodinné vinařství obhospodařuje 17 hektarů vinic.



Host (Martin Zborovský, vinař z˙Velkých Pavlovic):

Určitě bysme to ocenili. Protože samozřejmě by se zvedl prodej našich vín. A určitě by se rozšířilo i povědomí o Velkých Pavlovicích.



Redaktor (Štěpánka Kadlečková):

Více turistů do oblasti by podle místních přivedl i přímý sjezd na dálnici D2 rovnou z˙Velkých Pavlovic. Případní zákazníci totiž cestou sem často bloudí. Na tuto výstavbu ale zatím nejsou peníze.



Host (Eva Buchtová, vinařka z˙Velkých Pavlovic):

To by nám hodně pomohlo. Spousta lidí prostě se˙nepodívá a sjedou prostě až v˙Podivíně a vrací se potom do Pavlovic.



Host (Radomil Baloun, vinař z˙Velkých Pavlovic):

Je pravdou, že turisté, zákazníci, klienti a lidé, kteří by projížděli Velkými Pavlovicemi, tak by se minimálně zastavili a utratili zde nějakou tu korunu.



Redaktor (Štěpánka Kadlečková):

Vinařská ulička by měla být hotova někdy v˙půlce příštího roku. Radnice má v˙plánu ještě přestavbu místního zámečku. Tady by měly být konferenční prostory a zhruba 40 ubytovacích míst.



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína