Moravská vína míří do velkého světa

http://zena-in.cz

O jaká česká vína je ve světě zájem? A jak je těžké obstát v silné mezinárodní konkurenci? To už dobře ví společnost Vinné sklepy Roztoky, která v letošním roce úspěšně vstoupila na asijský trh. Přívlastková vína z okolí vyhlášených Modrých hor se tak objevují například v Číně, kam odešly již dva kontejnery moravských vín, na Filipínách či v Hongkongu. V první vlně odeslalo úspěšné vinařství do Asie na 15 tisíc lahví, další zásilky budou brzy pokračovat.

Největší úspěch měla v Asii naše vína, která shodou okolností bodovala také v domácím prestižním výběru TOP77, tedy Neuburské výběr z hroznů a Chardonnay barrique. Asijské milovníky vín potěšila především vyvážená kombinace příjemných kyselin a zbytkového cukru, kterou preferují. V Neuburském je 25 gramů zbytkového cukru, zatímco Chardonnay má 18 gramů. Jsou to krásně připravená vína, která zaujala i tuzemský trh,“ vysvětluje marketingová ředitelka Vinných sklepů Roztoky Liana

Hrabálková s tím, že její firma získala exklusivního zástupce pro celou Čínu a dále domlouvá export vína na Srí Lanku a do Jižní Koreje. Plánována je velká degustace koncem října pod záštitou našeho velvyslance v Pekingu a již podruhé se společnost zúčastní největšího asijského veletrhu vína v Hongkongu.



Dalším vínem s mezinárodními úspěchy je André barrique pozdní sběr 2009, které přivezlo z prestižní výstavy v Paříži stříbrnou medaili. Toto víno, stejně jako barikové Chardonnay, upoutalo české i zahraniční zákazníky také svou netradiční korkovou etiketou, která získala ocenění Obal roku 2011.



Poslední novinkou z Vinných sklepů Roztoky jsou vína zařazená do nového apelačního systému Vína originální certifikace (VOC) Modré hory, jehož je vinařství členem. Ocenění získala firma pro červené víno Modrý Portugal a Frankovku rosé, která bude v letošním roce jedním ze čtyř růžových vín v apelaci VOC Modré hory, v níž jsou povolené jen tři odrůdy modrých hroznů - Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Frankovka.









http://zena-in.cz/clanek/moravska-vina-miri-do-velkeho-sveta

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína