Pražské víno už nekřiví ústa, chutná skvěle

Blesk

Vinaři sklízejí mimořádnou úrodu. Ročník 2011 bude vynikající

PRAHA – Metropole se vrací do dob Karla IV. Tedy alespoň její jižní svahy. Troja, Salabka, Modřany, Pražský hrad... Tam všude se znovu zazelenaly řady vinic. Vína se v Praze lisuje rok od roku více a je také čím dál chutnější. To nejlepší ale pražské patrioty a milovníky vína teprve čeká. Ročník 2011, který vinaři právě sklízejí, bude podle sommeliérů výjimečný!

Před dvaceti lety znala většina lidí jediné víno z metropole – Pražského sklepmistra. Sice se ho vypily hektolitry, ale znalcům nepříjemně křivil ústa. Dnes se hrozny sklízejí už na šesti velkých vinicích, které dohromady zabírají plochu velkou jako tři Václaváky. O další řádky vinných keřů se starají menší soukromníci.

"Po letech je vinařství v Praze a okolí zase na vzestupu. Lidé jsou už přesyceni levnými víny, která se k nám po roce 1989 začala dovážet ze Španělska a Itálie a zaplavila obchody. Je dobře, že dávají přednost kvalitním vínům vypěstovaným přímo v místě jejich vzniku," řekla Blesku Helena Sochorová, předsedkyně Vinařského družstva sv. Václav. Na pražských svazích roste hlavně bílé víno. Sommeliéři ho chválí. "Kvalita pražského vína šla za poslední léta prudce nahoru.

Dnes se v Praze plní lahve moderním čistým vínem," nešetřil chválou viceprezident Asociace sommeliérů České republiky Ivo Dvořák. Podle něj se právě teď na vinicích sklízí skvělý ročník. "Letošní víno bude v Praze velmi dobré a na Moravě dokonce mimořádné. Pražské víno, ač je nesrovnatelné s tím, co tu bylo před deseti lety, se totiž stále tomu moravskému nemůže rovnat," dodal Dvořák.



Nejúrodnější je Polabí



nice na přibližně jedenácti hektarech, v okolí hlavního města se vinná réva pěstuje na více než 420 hektarech. "Je to takzvaná Mělnická podoblast, která leží v úrodné Polabské nížině a kromě jižní Moravy je nejdůležitější vinařskou oblastí u nás," konstatoval místopředseda Svazu vinařů ČR Jiří Čábelka. Polabí patří k nejsevernějším vinařským regionům Evropy. Typické jsou menší vinice rostoucí na jižních a západních svazích řeky Labe s teplým mikroklimatem a nadmořskou výškou do 200 metrů. "Největší rozmach v posledních letech zaznamenaly v okolí Prahy Vinné sklepy Kutná Hora, kde jen loni a letos vzniklo 30 hektarů nových vinic," dodal Čábelka. "Vína z této oblasti vynikají svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z kamenitého či štěrkopísčitého podloží bohatého na minerální složky," uvedl ředitel firmy Lukáš Rudolfský.



Zlatá doba vína za Karla IV.



Vinná réva se v Praze a okolí pěstovala už v době zrodu města, tedy na přelomu 9. a 10. století. Velkou zásluhu o rozvoj vinařství měl český král a římský císař Karel IV., když po roce 1333 nechal přivézt do Čech nejlepší odrůdy vína z Francie a Rakouska a rozdal je vinařům. Ještě před husitskými válkami tak rostla vinná réva na všech svazích kolem Pražského hradu. Od patnáctého století začalo pěstování vína v Praze a okolí postupně upadat.



(Jan Doležal, Jan Vávra)



---



PRAHA



Vinice Máchalka



Místo: Svahy na rozhraní Vysočan a Proseka

Vznik: 1239 (obnovena 1998)

Rozloha: 1,9 ha

Odrůdy: Rulandské bílé, Rulandské modré, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Chardonnay. Víno má specifi ckou chuť podle cukernatosti a složení kyselin.



Vinice sv. Kláry



Místo: Botanická zahrada v Praze-Troji

Vznik: 1228 (obnovena 2003)

Rozloha: 3,5 ha

Odrůdy: Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Sauvignon, Modrý Portugal, Rulandské šedé a Rulandské modré. Specialitou je každoroční Bílé z Botanické, které je tvořeno vždy z jiného poměru odrůd.



Vinice Grébovka



Místo: Havlíčkovy sady, Praha 2

Vznik: 1270 (obnovena 1992)

Rozloha: 1,7 ha

Odrůdy: Müller Thurgau, Rulandské šedé, Rulandské modré, Ryzlink rýnský, Hibernal, Modrý Portugal, Dornfelder, Neronet. Víno se vyrábí původní metodou bez řízeného kvašení.



Vinice Salabka



Místo: Praha-Troja

Vznik: 1226

Rozloha: 4 ha

Odrůdy: Pinot Blanc, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Pinot Noir, Frankovka, Neronet



Svatováclavská vinice pod Pražským hradem



Místo: Skalní masiv mezi Klárovem a Jelením příkopem

Vznik: 2008 (nejmladší vinice v Čechách)

Rozloha: 0,3 ha

Odrůdy: Rulandské modré, Ryzlink rýnský a ukázky dalších 35 odrůd, které se dají pěstovat v Čechách. Je to jedinečné místo pro pěstování vinné révy. Hrozny chrání vyšší teplota města, od Vltavy jde správná vlhkost, takže méně chytají plísně.



Modřanská vinice



Vznik: 1178 (obnovena 1987)

Odrůdy: Ryzlink rýnský, Moravský muškát, Müller Thurgau, Tramín červený, Kerner, Rulandské bílé, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigelt, Rulandské modré



STŘEDNÍ ČECHY



Karlštejn



Vznik: 1920

Rozloha: 7,55 ha

Odrůdy: Rulandské bílé, Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Sylvánské zelené, Kerner



Mělník a okolí



Rozloha: 77 ha

Odrůdy: Müller Thurgau, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Modrý Portugal, Rulandské modré, Svatovavřinecké



Kutná Hora



Vznik: 2002

Rozloha: 54 ha

Odrůdy: Müller Thurgau, Chardonnay, Rulandské šedé, Tramín červený, Svatovavřinecké a Rulandské modré.

Vína vynikají mineralitou a kořenitostí, která pramení z kamenitého či štěrkopísčitého podloží bohatého na minerální složky.



Foto: Po burčáku se blíží doba mladého vína. Letos prý bude celá sezona obzvlášť vydařená.

Foto Blesk – Tomáš Vrbenský

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína