Burčák mizel po litrech, náměstí zaplnily davy

Nový život

Hustopeče – Podél řady otevřených vinných sklepů a lákajících vinařů prochází Karel Slunéčko s malým synem. Do Hustopečí přijel až z Mělníka a ve městě na jihu Moravy tráví celou dobu Burčákových slavností.

"Na náměstí jsme od počátku akce. K vínu a burčáku mám kladný vztah, ale užívám si zejména pohodovou atmosféru, která mi na slavnostech v našem městě chybí," říká Slunéčko a pokukuje po synovi, jenž mezitím utíká pryč.

Opačným směrem vábí vinaři na vystavené sudy se sladkým a zároveň zrádným nápojem. Že má burčák ve skutečnosti do limonády daleko, názorně předvádí například muž za volantem zaparkovaného auta. Zatímco do dáli zní hlasitá hudba z rádia pod volantem, on v sedadle řidiče tvrdě spí.

"Vypadá zajímavě. Jsem zvědavý, jak pojede domů. Vypadá to, že je až někde od Liberce," vypráví si mezi sebou skupina mladých lidí se skleničkami v ruce, která si spáče také všimla.

I na dvoukoláku



Jen o pár metrů dál tahá ze sudů vinný nektar Lubomír Ivičič. Nalévá kamarádovi. "Letos historek s opilými lidmi moc není. Jednou jsme však k ránu vezli muže na dvoukoláku. Jeden ho vezl a dva na každé straně jsme hlídali, aby se mu prsty nedostaly do kola," vypráví se smíchem Ivičič.

Až na místní, návštěvníkům chybí znalosti o burčáku. Většina z nich zkrátka přijde a chce se napít. Čehokoliv.

"Nemají ponětí. Vědí pouze, že nějaký burčák existuje. Dáme jim proto ochutnat a pak si teprve vybírají," tvrdí vinař a plní další pohárek.

Tou dobou na náměstí sedí na lavicích stovky lidí, kteří sledují a poslouchají děti z mateřských či základních škol. Zpěv a vtipné komentáře capartů hudebně doprovází muzikanti z cimbálky. Zasedají rovněž představitelé Burčákové unie, jež už čítá více než tři sta tisíc lidí. A mizí další a další litry burčáku. "Větší zájem je spíše o bílý než červený. Prodali jsme už stovky litrů, ale zatím se nám před pultem nikdo nepotácel. Zvládají to," líčí prodejkyně Andrea Macháčková.



Více moderny



Oproti minulým ročníkům zůstává plné náměstí až do sobotního finiše ve večerních hodinách. Například díky změně v programu. V minulosti patřila sobota převážně folkloru a dechovkám. Letos dostali více prostoru modernější umělci a tah organizátorů zabral.

"Náměstí je skutečně narvané. Změna pomohla k vyššímu počtu diváků a posluchačů," říká jedna z pořadatelek Martina Ondrová.

Přípravy na Burčákové slavnosti začínají mezi Hustopečskými už v březnu. Každý měsíc se pak organizátoři schází a debatují nad detaily finální podoby programu.

"Už dnes jsem domluvila účast cimbálky na další rok. U muzikantů je to třeba, protože hrávají všude možně," líčí Ondrová.



(LUKÁŠ IVÁNEK)



---



Video a fotogalerie na www.breclavsky.denik.cz



Foto: SLÁVA. Všemi opěvovaná kvasinka vinná přiijela v historickém průvodů, který v sobotu procházel městem.

Foto: Deník/Lukáš Ivánek a Kateřina Kopová

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína