Test šumivých vín

ČT 1

Vlado ŠTANCEL, moderátor:

Blíží se vánoce a všichni jsme si lámali a někteří ještě lámou hlavu nad tím, čím potěšit své blízké. Pěkným dárkem může být také láhev sektu. Samozřejmě plná. My jsme toho názoru, že neméně atraktivním dárkem může být test tohoto vína, který právě přinášíme.

Nabídka je široká a orientovat se v ní, je opravdu těžké. Redaktoři MF Dnes se proto rozhodli, že spotřebitelům s orientací trochu pomohou. Tentokrát zvolili vyšší cenovou kategorii. Vína stála od dvou set do pěti set korun.



Hana VEČERKOVÁ, redaktorka, MF Dnes:

Porotu jsme sestavili opět z odborníků, kteří umí víno hodnotit, mají senzorické zkoušky, tentokrát jsme k hodnocení pozvali i výrobce těchto tuzemských sektů.



Vlado ŠTANCEL, moderátor:

Sekty jsou vychlazené přibližně na devět stupňů Celsia, což je teplota vhodná k jejich konzumaci. Připravené jsou také čisté sklenice z čirého skla a vhodného tvaru a samozřejmě nechybí také degustační sousto, aby si mohli testující v průběhu degustace neutralizovat chuť. Vše je připraveno, degustace může začít.



Hana VEČERKOVÁ, redaktorka, MF Dnes:

Porotci hodnotí perlení, hodnotí barvu, vzhled toho vína, hodnotí vůni, chuť a celkový dojem z toho výrobku.



Vlado ŠTANCEL, moderátor:

Vína hodnotila porota pomocí stobodové stupnice Mezinárodní unie enologů. Dost bylo teorie. Pojďme se podívat, jak jednotlivé sekty v testu dopadly.



Hana VEČERKOVÁ, redaktorka, MF Dnes:

Potěšitelné je, že na prvních třech místech skončila tuzemská vína. První dvě místa obsadily výrobky Bohemia sektu. První místo získal Louis Girardot Brut.



Vlado ŠTANCEL, moderátor:

A jak tento sekt charakterizoval předseda poroty?



Fedor MALÍK, znalec vína:

Byl to jeden sekt, kterému se nedalo nic vytknout. Bylo především, mělo krásnou barvu sluníčka. Skvělou perlivost, malé bublinky, voňavý, esterifikační, uzavřený tón suchého ovoce, plnost v chuti a pěkný hladký a mohutný chvostík. Skutečně jedno víno, které se hodí k vánočnímu stolu.



Hana VEČERKOVÁ, redaktorka, MF Dnes:

Na dalším místě skončilo také víno Bohemia sektu Prestige Brut.



Vlado ŠTANCEL, moderátor:

Víno mělo brilantně zlatavou barvu, dokonalou čirost, kvalitní pěnu i perlení. Ve vyvážené vůni se prolínaly tóny rozkládajících se kvasinek a odrůdového buketu. Chuť byla o krůček pozadu, ale byla pevná, dobře stavěná, v závěru mírně hořkomandlová. Dřív, než vám představíme víno, které se v testu umístilo na třetím místě, určitě stojí zato, si něco říct o výrobě hodnocených vín.



Fedor MALÍK, znalec vína:

Šumivé vína jsou produkty, které vznikají sekundární fermentací z přírodního vína, kvasinky, cukr, přírodní víno a toto médium kvasí v lahvích, nebo v tancích.



Vlado ŠTANCEL, moderátor:

A pojďme zpátky k testovaným vínům. Jaký sekt obsadil třetí příčku?



Hana VEČERKOVÁ, redaktorka, MF Dnes:

Třetí místo obsadilo Grandioso z vinných sklepů Valtice.



Vlado ŠTANCEL, moderátor:

Víno mělo perfektní vzhled, přitažlivou barvu, hojné perlení. Testující potěšila krásná, čistá, vzorně strukturovaná vůně krásného sektu. I chuť byla plná. Závěr do chuti byl důstojný a vyvážený.



Fedor MALÍK, znalec vína:

Jsou u nás sekty z domácích surovin, které snesou, řekněme, ne velmi přísné, ale snesou jisté měřidlo pozitivní měřidlo s přiměřenými zahraničními sekty.



Vlado ŠTANCEL, moderátor:

A nyní zpět k testu.



Hana VEČERKOVÁ, redaktorka, MF Dnes:

Teprve na čtvrtém místě se ocitlo italské víno Franciacorta, které někteří hodnotitelé dávali mu vysoké body, protože to je známé víno, kvalitní, ale skončilo až za těmi českými sekty.



Vlado ŠTANCEL, moderátor:

Testující toto víno charakterizovali jako letní sluníčko ve sklenici se zlatavým vzhledem a drobnými bublinkami. Vůni mělo plnou, čistou, vůni elegantní, ovocnou. Chuť byla vyvážená, minerální, příjemně nakysle limetková. A na závěr vám představíme víno, které obdrželo v testu nejméně bodů. Ve vzhledu byl sekt nekonfliktní. V perlení uspokojivý. Vůně byla ovlivněná netypickými tóny, které se přenášely i na jazyk a výrazně se projevovali v dochuti. Po nadýchnutí se v ní objevovaly olejnaté tóny starého másla. Víno nemuselo být špatné, ale už mělo být vypito. Pokud uvažujete o koupi kvalitního sektu a jste ochotni za něj zaplatit o něco víc, máme pro vás jednu radu.



Hana VEČERKOVÁ, redaktorka, MF Dnes:

Kdo si chce skutečně na šumivém víně pochutnat, tak by měl vybírat víno, které je vyrobeno klasickou šampaňskou metodou. To znamená, že druhotné kvašení probíhá v lahvi, zatímco u tankové metody se prostě vyrobí to základní víno, tiché víno, samozřejmě takové víno je výrobně levnější a je také ale méně kvalitnější, než to víno, které je vyrobeno klasickou metodou.

Datum vydání: 20.12.2011
Moderátor: Vlado ŠTANCEL
Relace: Černé ovce
Čas vysílání: 18:29:02
Rozsah: 00:04:52
Hosté: Hana VEČERKOVÁ, Fedor MALÍK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína