Hašek se pustil do Kalouska kvůli nápadu zdanit víno

http://www.regiononline.cz

PRAHA – Místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek se na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně pustil do ministra financí Miroslava Kalouska kvůli jeho záměru zdanit víno. Podle Haška to může způsobit genocidu moravského venkova.

Nešumivé víno je jediným alkoholickým nápojem, ze kterého se v Česku neplatí spotřební daň. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) se v minulých dnech nechal v médiích slyšet, že pro roky 2013 a 2014 bude navrhovat mix daňových opatření, mezi kterými bude i daň z vína, která by mohla být ve výši 10 korun na litr. Podle Kalouska by se měly srovnat nerovnosti v daňovém systému – v ČR se spotřební daň platí ze šumivých vín, z takzvaně tichých nikoli.



„Pokud se ministr Kalousek do takového dobrodružství pustí, může to způsobit genocidu moravského venkova. Bude to znamenat vážné problémy nejen pro sektor vinohradnictví,“ uvedl v úterý místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek.



Kalousek by chtěl díky spotřební dani na víno navýšit příjmy státního rozpočtu o 500 milionů korun ročně. Podle Haška by však daleko více ztratil. „Spotřební daň u vína by vedla k rozmachu černé a šedé ekonomiky, došlo by k daňovým ztrátám na jiných typech daní nebo k rozepisování produkce na členy rodin vinařů,“ řekl Hašek. V žádné vinařské zemi Evropské unie není podle něj takzvaná spotřební daň na tiché víno zavedena. „Všichni vědí, že osvobození vína od daně je jednou z forem podpory domácí produkce a vinařství,“ dodal.



Ohrožené regiony by na tom byly ještě hůř, řekl Hašek



Pokud podle jihomoravského hejtmana a stínového ministra ČSSD pro zemědělství ke zdanění vína v České republice dojde, zabije podle něj ministr Kalousek několik much jednou ranou. „Nejproduktivnější vinařské okresy na Zlínsku nebo na Jižní Moravě, mám na mysli Břeclavsko, Znojemsko, Hodonínsko a Uherskohradišťsko, patří v současné době, z hlediska dopadů ekonomické krize a nezaměstnanosti, ke strukturálně nejpostiženějším regionům České republiky, podobným opatřením by na tom byly ještě hůř,“ uvedl Hašek.



Nápad ministra financí může podle slov Haška způsobit problémy především malým vinařům tím, že kvůli navýšené administrativě se jim cena vína zvýší o šest korun na jeden litr. „K tomu by bylo samozřejmě nutné připočíst deset korun na litr vína za onu spotřební daň,“ řekl. Spotřební daň u vína by podle jeho slov nepřinesla nic České republice, státnímu rozpočtu, vinařům, vinohradům, ani spotřebitelům vín. „Opatření by pouze přispělo k dovozu zahraničních laciných vín. Na vinařský sektor je navíc navázán i cestovní ruch, který by byl opatřením narušen,“ uzavřel Hašek.







http://www.regiononline.cz/2012/01/31/hasek-vino-kalousek/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína