Vinaři se bouří proti spotřební dani

Právo

Kalouskův nápad považují výrobci vína za likvidační krok, který má otevřít dveře zahraniční konkurenci

Dopis plný argumentů chystají k odeslání vinařští odborníci představitelům vlády, poslancům i ekonomům ze sdružení NERV. Jeho obsah bude jednoznačný.

Poté, co se v médiích objevily úvahy ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o možném zvednutí současné nulové daně na víno, argumentují vinaři jednoznačně: zavedení daně by státu neprospělo a vinařům i krajině by ublížilo.

"Je to skutečně tak. V dokumentu rozebíráme argumenty jak pro, tak i proti zavedení daně. Protiargumenty přitom jednoznačně převažují. Mimo jiné vypočítáváme, jak by to mohlo po zavedení vypadat. Čím vyšší sazba bude, tím více se přesune obchodu s vínem do oblasti šedé ekonomiky. To samozřejmě bude také znamenat nižší odvody DPH a stát na tom nevydělá prakticky nic. Daň z vína přitom nikde v zemích s domácí produkcí neexistuje s výjimkou Francie. Tam se však odvody dostávají do speciálního vinařského fondu, který zase slouží pro rozvoj odvětví včetně podpory exportu. Případné zavedení si samozřejmě vyžádá i množství nákladů, o kterých se nyní vůbec nemluví, jako je zavedení nové nutné administrativy, kontrolních mechanismů a další byrokracie," řekl Právu Petr Marcinčák, člen rady Vinařského fondu ČR a vinař, který na 105 hektarech vinic produkuje výhradně bioprodukci.



Vinaři: Srovnávat víno s lihem je nesmyslné



Marcinčák zároveň upozornil, že už nyní je české vinařství mezi ostatními zeměmi v EU bito nejnižšími dotacemi. A také faktem, že srovnávat daňové zatížení s výrobou lihu je holý nesmysl. "My víno vyrábíme z domácího produktu, z hroznů, které se zde vypěstovaly v lokalitách, které vinaři ještě svou činností obhospodařováním krajiny zušlechťují. Kdežto líh se vyrábí ze surovin, které se už z větší části stejně dovážejí, podobně jako se už dováží slad či ječmen na výrobu českého piva," dodal Marcinčák.

Stejného názoru je i šéf největšího tuzemského vinařského družstva – Templářské sklepy Čejkovice. "Moravští vinaři jsou již nyní značně znevýhodněni proti zahraniční konkurenci a teď mají dostat v důsledku neuváženého nápadu další ránu?" ptá se generální ředitel Pavel Pastorek, který nápad ministra Kalouska zcela odmítá.

"Kromě objektivních podmínek, v podobě teplejšího, slunečnějšího a hlavně stabilnějšího počasí, jsou zahraniční producenti zvýhodněni formou přímých či nepřímých státních subvencí zejména při vývozu svých vín na cizí trhy. V českých obchodech můžete koupit víno za ceny, které jsou i několik korun pod náklady na výrobu nejobyčejnějšího vína u nás. Pokud má stát v úmyslu podmínky moravských a českých vinařů ještě víc ztížit, pak je zavedení spotřební daně na víno výborný nápad," glosuje Kalouskův pokus o řešení napjatého státního rozpočtu Pavel Pastorek. A dodává: "Ve většině evropských zemí, kde se produkuje víno, to zatím nikoho ani nenapadlo.



Hašek: Daň by přinesla genocidu venkova



Opoziční soc. dem. včera nápad ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na zavedení spotřební daně z vína od roku 2013 rovněž jednoznačně odmítla. Stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek soudí, že by nová daň vedla k rozvoji šedé ekonomiky a ohrozila vinařské regiony. "K tomuto novému nápadu ministra Kalouska za ČSSD říkáme: v žádném případě ne," uvedl Hašek včera ve Sněmovně.

Při komentáři k návrhu opoziční politik nešetřil silnými slovy. "Bude to znamenat genocidu moravského venkova, zejména ve vztahu k vinohradníkům, ale i cestovnímu ruchu," řekl Hašek s poukazem na to, že vinařství je dnes úzce provázáno s turismem. Argumentoval i tím, že v žádné vinařské zemi není taková daň zavedena. A upozornil, že řadu jihomoravských vinařských oblasti trápí nezaměstnanost. Nová daň by podle něj situaci ještě zhoršila.

Kalousek hovořil o možné spotřební dani ve výši 10 korun za litr vína s tím, že je připraven na diskusi. Podle Haška by uplatnění návrhu znamenalo mnohem větší zdražení moku. Tvrdí, že administrativa spojená s novou daní by zvýšila cenu o dalších šest korun za litr.



Proti je také MZe



Proti zavedení spotřební daně z vína se staví i ministerstvo zemědělství (MZe). "Navrhovaná daň je bezvýznamná pro dovozová, ale významná pro domácí vína. Nové zdanění by zejména malým vinařům způsobilo existenční problémy," uvedl mluvčí MZe Jan Žáček. Zavedení daně by podle něj zvýhodnilo levná zahraniční vína, která často obsahují více alkoholu a přitom nedosahují kvality tuzemských vín.

"Když pomineme, jaký by to mělo dopad na zdraví spotřebitelů, otevřelo by zdražování vín prostor pro nelegální trh a daňové úniky," upozornil mluvčí s tím, že dopad na vinaře by mohl zvýšit nezaměstnanost na venkově.

Podle vinařů činí spotřeba vína v ČR necelých 200 miliónů litrů ročně. Stát by tak mohl vybrat asi dvě miliardy korun. Spotřeba alkoholu v ČR klesá, což se týká především lihovin a piva. Tuzemské likérky se proto snaží prosadit, aby Česko, obdobně jako jiné dovozové země, spotřební daň na víno zavedlo. Fakt, že víno na rozdíl od piva není v Česku daněno, dlouhodobě vadí také pivovarníkům.



---



Zavedení daně ekonomiku nespasí a českému vinařství jenom uškodí Petr Marcinčák, člen rady Vinařského fondu ČR

Datum vydání: 1.2.2012
Odkaz: http://pravo.novinky.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína