Vinaři z Moravy a Rakouska si vymění zkušenosti z organizování otevřených sklepů

Tisková zpráva, Partnerství, o.p.s.

Brno (6. února 2012) – V Dolním Rakousku je evidováno více než 1000 sklepních uliček, na jižní Moravě je jich jen necelá stovka. V počtu akcí typu otevřených sklepů, kdy vinaři z jedné obce na jeden den otevřou návštěvníkům své sklepy, už Morava natolik za Rakouskou oblastí Weinviertel nezaostává. Ve vinařských obcích vinaři každý rok organizují kolem třiceti akcí otevřených sklepů. O zkušenosti z těchto akcí se podělí na semináři, který se uskuteční v pondělí 20. února 2012 v Národním vinařském centru ve Valticích.

„Účast na semináři přislíbili například také organizátoři největší z akcí typu otevřených sklepů, která se koná ve Velkých Bílovicích pod názvem Ze sklepa do sklepa,“ přibližuje program koordinátor projektu Juraj Flamik z obecně prospěšné společnosti Partnerství. Mezi účastníky a prezentujícími nebudou na semináři chybět ani vinaři z Pavlova, Cechu vinařů Nový Šaldorf-Sedlešovice, Rakvic nebo Mutěnic. „Tolik zkušeností u jednoho stolu zatím nikde nezaznělo. Při schůzkách s vinaři často zjišťuji, že si akce sice vzájemně navštěvují, ale o organizačním zázemí spolu nemluví. Bude to zajímavá zkušenost jak pro zkušené organizátory, tak pro vinaře, kteří o takové akci uvažují,“ doplňuje Flamik. Seminář bude vedený jako otevřená debata, ve které by měly zaznít i názory pořadatelů z dalších obcí, například Velkých Pavlovic, Čejkovic nebo Prušánek.

Část programu bude věnována i prezentaci obdobných akcí v Rakousku. Tam se v roce 2013 uskuteční zemská výstava „Chléb a víno“, v jejímž rámci věnuje rakouská strana sklepním uličkám a akcím v nich obrovskou pozornost. O přesahu výstavy na území Mikulovska, ale i celé vinařské oblasti Morava bude na semináři mluvit rakouská koordinátorka Heidemarie Hellmer a ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava, ředitelka Zuzana Vojtová.

Zástupce pořádající organizace Partnerství, o.p.s., Juraj Flamik., bude prezentovat zkušenosti z pořádání Festivalu otevřených sklepů, který letos zahájí již v pořadí devátý festival Jaro na Podluží. „Představím vinařům informace, tak řečeno přímo z naší kuchyně. Máme poměrně přesná čísla o tom, kolik se na otevřených sklepech rozlije vína, jaké jsou tržby z kupónů v rámci vstupného i tržeb za hotové.“

Na seminář jsou zváni všichni vinaři, kteří podobné akce pořádají nebo se na ně připravují. Akce se koná v rámci malého projektu přeshraniční spolupráce spolufinancovaného Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Přihlásit se je možné na e-mailové adrese juraj.flamik@nap.cz nebo na telefonu 606 763 117.


Kontakty:

Juraj Flamik, koordinátor projektu, e-mail: juraj.flamik@nap.cz, tel. 515 903 117, 606 763 117
Profesní odbornost: vinařská turistika, enologie, cykloturistika a cestovní ruch

Martin Gillár, PR manažer Festivalu otevřených sklepů, e-mail: martin.gillar@nap.cz, tel: 515 903 122, 775 958 907

Soubory ke stažení

Pozvánka
pdf, 308484

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína