Naše medaile? Vracející se zákazníci

Břeclavský deník

Velkopavlovický vinař Radek Krejčiřík chce mít tradiční rodinné vinařství, které si zakládá na poctivém hospodaření ve vinicích. Říká:

elké Pavlovice – Vinař Radek Krejčiřík z Velkých Pavlovic začal vyrábět víno v roce 2000, postupně rozšiřoval výrobu. Je ženatý a má dva syny – desetiletého Radka a pětiletého Dominika. Hrozny pěstuje na dvou hektarech vlastních a pronajatých vinohradů. Ročně vyprodukuje kolem šesti tisíc lahví vína.



- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?



Naše rodinné vinařství Krejčiřík je klasickým příkladem přechodu tradic z generace na generaci a posunu názorů na výrobu vína při předávání této generační štafety. Vlastní víno vyrábím od svých patnácti let. Nejsem profesí vinař, ale své první zkušenosti jsem získával již v dětství od rodičů. Po osamostatnění jsem koupil dům i se sklepem, od roku 2000 jsem vyráběl víno hlavně pro své přátele, ale postupně jsem se začal zaměřovat na kvalitu, lahvovat, rozšiřovat výrobní kapacity. Používáme hrozny ze dvou hektarů vlastních a pronajatých vinohradů v tratích Staré hory a Súdný, část surovin mám také od dalších členů rodiny. Ve sklepním hospodářství rozšířeném v roce 2007 používáme při vinifikaci směs klasických a moderních metod. Větší část zakváší selektovanými kvasinkami, při kvašení používám chlazení a ohřev, ale například odrůdy André a Frankovka kvasí v otevřených kádích. Neprobíhá u nich jablečno­mléčná fermentace, zato zrají před lahvováním nejdelší dobu. Výrobní fáze se odehrává převážně v nerezu, na zrání bílých i červených vín ve staletém rodinném sklepě máme dřevěné sudy. Rodinné vinařství sází na pomoc rodičů Matyldy a Jana, manželky Petry a dnes již také dětí, desetiletého Radka a pětiletého Dominika, z nichž ten starší už sám řídí ve vinici traktor a s jistotou se pohybuje i ve sklepě. Pětadevadesát procent z ročního objemu výroby prodáme přímo ze sklepa.



- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?



Již léta se držím klasického a velmi výstižného hesla. Víno můžete udělat dvojím způsobem. Máte­li nekvalitní hrozny – uděláte pouze méně kvalitní víno. Jsou­li však krásné a kvalitní hrozny, a dáte do toho kus svého umu, dokážete vyrobit tak krásná vína, jaká dnes vyrábíme.



- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?



Chceme být tradiční vinařství, které si zakládá na poctivém hospodaření ve vinicích.



- Kolik vína denně obvykle vypijete?



Poslední dobou hodně, ale myslím si, že stále je to v normě. Letos mně obvzlášť vína chutnají.



- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?



Z důvodu velké poptávky po našich vínech, se nám podařilo koupit některé parcely pro novou výsadbu či již rodící mladé vinice, které se nacházejí na velmi krásných místech, kde je opravdu radost pracovat.



- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?



Nehrajeme si na úspěchy, chceme mít spokojené a vracející se zákazníky, a to jsou naše medaile.



- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?



V současné době musíte dělat to i to, ale jsem stále spíše zastáncem tradičních odrůd a tradičních postupů zpracování hroznů. Například letošní, mé nejoblíbenější klasické drůdy André či Frankovka dosahují top kvalit.



- Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?



Vážím si každého poctivého vinaře, vím, co ta práce obnáší. Kdybych ale měl být konkrétní, tak nejvíce si cením a taktéž to považuji za důležitý krok v naší vinařské kariéře, vstup do spolku Víno z Velkých Pavlovic, kde je výborná parta lidí a odborníků, kteří se dokáží sejít i mimo své pracovní povinnosti, a že jich v sezóně není málo.



- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?



Určitě. Své "malé vinaře" vedeme k práci ve vinařství, a zatím se nám to přes veškerý shon daří. Hlavně je to ba­ ví. A to jsme rádi.



---



doporučení: víno pro dnešní večer Jsem "odkojený" na červených vínech. I poloha našich vinic v Modrohorské oblasti tomu nasvědčuje, že můj favorit je odrůda André. Mámrád plná, suchá vína s příjemnou kyselinkou, která nejen osvěží, ale po perném dnu také pohladí. Radek Krejčiřík



Foto: NA ZDRAVÍ. Radek Krejčiřík podniká s vínem už dvanáct let.



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína