V Brně a okolí se vystavují vína. Ochutnejte i vy

Metro

Milovníci vína si koncem dubna užijí několik akcí. Závěr měsíce s sebou přináší výstavy spojené s ochutnávkami i cimbálovou muzikou.

ydat se můžete už tuto sobotu do Újezdu u Brna nebo do Želešic. O týden později opanuje víno prostory brněnského hradu Veveří.

V Újezdě u Brna je v sobotu ve školní sportovní hale připravena již 38. tradiční výstava vín. Důležitým bodem výstavy je soutěž o nejlepší neuburské, které je pro danou lokalitu tradiční. "Tato odrůda se přestává pěstovat. Před několika lety byla napadena nemocí a vinaři ji jen zřídka obnovují. Stará hora nad Újezdem je jedna z mála lokalit, kde se tato odrůda udržela. Ale říká se, že neuburg od nás je jeden z nejlepších," vysvětlila pořadatelka výstavy Anna Eliášová. O pravou moravskou atmosféru se postará i cimbálová muzika.

Na tu mimo jiné lákají i pořadatelé Výstavy vín s ochutnávkou v Želešicích. I tam návštěvníci v sobotu ve vinárně U Kulaté mohou posoudit vystavovaná vína, která jsou především od místních pěstitelů a od pěstitelů z blízkého okolí. "V nabídce bude asi čtyři sta padesát vzorků bílých, růžových a červených vín asi třiceti odrůd. Vína budou ohodnocena týden před výstavou komisemi odborníků a seřazena do katalogu," popsal předseda Vinařského spolku Želešice Zdeněk Stříbrný.

O týden později se pak obyvatelé Brna mohou vydat na hrad Veveří, kde se bude konat Jarní výstava vín. Ta se pořádá při příležitosti zahájení plavební sezony na Brněnské přehradě a také počátku turistické sezony na hradě Veveří. Výstavy Újezd u Brna - školní sportovní hala, tato sobota * Vstupné je 150 korun a návštěvníci navíc získají i možnost ochutnávek vystavovaných vín. Dále si mohou koupit katalog vín a k tomu skleničku. Želešice, vinárna U Kulaté, tato sobota * Vstupné, v němž je zahrnuta volná degustace vína a katalog, je dvě stě korun.

Veveří, příští sobota * Vstupenka za 450 korun: cesta parníkem na hrad a zpět, vstup na hrad a volná degustace vín společně s občerstvením.



Foto: Ochutnejte, jak vinařům víno uzrálo.

SXC. HU



Mutace - Metro - jižní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína