Třicet let jsem šlechtil nové odrůdy

Břeclavský deník

Vinař Vlastimil Peřina se ve vinařství řídí pravidlem nepoužívat chemické přípravky. Podle něj se nabízí preventivně a zbytečně. Říká:

Lednice – Osmašedesátiletý vinař Vlastimil Peřina má v Lednici Vinný sklep Eben. S vínem začal podnikat při zaměstnání v roce 1993. Na plný úvazek se vinařině začal věnovat o pět let později. Je ženatý, má dvě dcery a přes dva hektary původní výsadby vinic z roku 1968. Ty postupně přebudoval dosadbou a podsadbou novými odrůdami z programu křížení na rezistenci. Jedná se o odrůdy Hibernal, Malverina a další nové povolené odrůdy, s nimiž začínal po jejich registraci – například Ceranon či Nativa. Kvalitu těchto nových odrůd si Peřina ověřil na Valtických vinných trzích i světové výstavě Vinoforum. Na ní získal několik zlatých a stříbrných medailí.



- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?



Pocházím ze zemědělské rodiny.



- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?



Ve vztahu a zájmu o nové ekologické odrůdy.



- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?



Nepoužívat chemické přípravky, které se nabízí preventivně a zbytečně.



- Kolik vína denně obvykle vypijete?



Víno na žízeň nepiji vůbec. Chutnám dle potřeby, postupem věku stále méně.



- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?



Pěkné bylo, když si Marek Eben vybral víno "Eben", které dražil pro dobročinný výtěžek. Byla to velmi úspěšná akce. Je moc pěkné, že se naše nové odrůdy dostávají na listiny povolených odrůd a získávají ocenění na světových výstavách. Nejhorší je, když naše vzorky v komisi zvítězí, ale nedostanou se do výběru pro šampiona výstavy jakožto odrůdy v praxi málo zastoupené.



- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?



Nejvíc si cením dvou stříbrných medailí na soutěži Vinoforum 1999.



- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?



Třicet let jsem s kolektivem profesora Krause šlechtil nové odrůdy vinné révy na komplexní odolnost. Proto jsem také u nich vydržel. Vadí nám, že je u nás všechno "jakostní" s přívlastkem, přestože v některém je až jedna čtvrtina řepného cukru, tedy řepy.



- Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?



Nejsou to určitě konkurenti, ale spolupropagátoři Miloš Michlovský a Franta Mádl.



- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?



Máme dvě dcery, inženýrky ekonomie, které ve firmě spolupracují.



---



Doporučení: víno pro dnešní večer Doporučuji Hibernal 2008 suché či 2010 polosladké pro jeho výjimečnost, atraktivnost. Je to víno pravidelně extraktivní a intenzivní s jemným typicky odrůdovým květinovým potenciálem připomínajícím květ bezu, černého rybízu, citrónu, lípy až jasmínu. Tělo vína je plné, kořenité s dominantními primárně sladkými hroznovo – moštovými tóny, medově vanilkovým nádechem a dlouhou citrusovou a ananasovou dochutí. Zásadně nedoslazujeme, vyrábíme pouze pozdní sběry a výběry z hroznů. Vlastimil Peřina

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína