Tisková zpráva, VF, Omnimedia
Růžová vína s původem na Moravě a v Čechách mají stále silnější zvuk jak mezi vinaři, tak mezi spotřebiteli. Jejich výrobou se zabývají už dvě třetiny vinařů, a celková produkce moravských a českých růžových vín tak meziročně vzrostla o 40 procent.
Spotřeba růžových vín jde pak s rostoucí produkcí ruku v ruce. V roce 2011 (týká se hlavně vín ročníku 2010) vzrostla spotřeba meziročně téměř o čtvrtinu. V letošním roce lze očekávat další pokračování tohoto trendu.
V posledních letech lze tedy s úspěchem hovořit o nástupu fenoménu moravských a českých růžových vín. Česká republika vyniká skvělou geografickou polohou pro výrobu kvalitního rosé, které je zde jedinečné a dosahuje úrovně srovnatelné s nejlepšími polohami vyhlášených vinařských velmocí. Díky dnes již čtyřleté podpoře moravských a českých růžových vín ze strany Vinařského fondu vznikl kvalitní domácí produkt, který si na českém trhu rychle našel své místo.
„Moravská a česká růžová vína mají vynikající kvalitu a to se odráží na stále větší popularitě u spotřebitelů. Naši vinaři vycházejí poptávce trhu vstříc a odvádějí opravdu vynikající práci, což můžeme sledovat například na domácích a hlavně mezinárodních soutěžích, odkud vozí stále více medailí. Naše podpora stále trvá a já věřím, že se růžovým vínům bude dařit nadále minimálně stejně dobře jako doposud,“ říká ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.
Růžová vína u nás zažívají dva sezonní vrcholy. První začíná v květnu a přetrvává do letních měsíců, kdy růžová vína naplňují dokonale svou roli lehkého nápoje pro slunečné dny, skvěle ladí v míchaných nápojích a k posezení s přáteli na zahradě nebo u grilu. Druhým vrcholem sezóny moravských a českých růžových vín je listopad a období Svatomartinských vín, kdy spotřebitelé ochutnávají nový ročník a seznamují se s růžovými víny, na která se v plné síle mohou těšit následující jaro a léto.
Příznivci růžových vín by si také neměli nechat ujít Svátek růžového vína ve Ville Richter na Pražském hradě 1. května, který je určen široké veřejnosti. A pokud by chtěl někdo v poznávání růžových vín pokračovat, může 12. května navštívit Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se bude konat ochutnávka moravských a českých růžových vín.
Další informace naleznete na webu: www.ruzove.cz
Co je to rosé?
Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.
Pro více informací:
Ing. Nikol Kaštanová, Vinařský fond ČR
E-mail: kastanova@vinarskyfond.cz
Tel.: +420 777 092 865
Daniel Kříž, Omnimedia, s.r.o.
E-mail: d.kriz@omnimedia.cz
Tel.: +420 728 602 304
{fotogalerie foto_aktuality_2430}
Vinařské novinky do schránky