Špilberské víno: po 150 letech nejspíš už příští jaro

http://brnensky.denik.cz

Brno - Pod brněnským hradem Špilberkem budou vinaři zase pěstovat víno. Usilují o obnovení vinic, které tam byly před sto padesáti lety. Minulý týden jejich plán schválili brněnští radní. „Rádi bychom obnovili tradici. Vinice se může stát dalším turistickým cílem," uvedl vinař Jiří Nečas.

Nadšenci chtějí víno pěstoval na jižní straně kopce nad Pellicovou ulicí. „Vinice bude malá, význam je hlavně symbolický," řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.



Město v místě vykácí šeříky, odstraní plevel a půdu překryje tkaninou. „Zatím nevíme, kdy se do úprav pustíme, a kolik budou stát," podotkl Žára. Odhaduje jen, že terénní práce začnou na podzim. Magistrátní obor životního prostředí zatím zpracovává realizační záměr.



O víno se postarají lidé, kteří plánují založit občanské sdružení Vinice na Špilberku. „Až nám přijde oficiální vyjádření o schválení záměru, tak sdružení založíme," uvedl Nečas. Nadšenci zaplatí sazenice, jejich výsadbu a následnou údržbu.



Příští jaro na pozemku vysadí tři sta padesát sazenic, za které zaplatí čtrnáct tisíc korun. „Rádi bychom pěstovali odrůdu Pálava, která svým názvem i původem prezentuje jižní Moravu," řekl Nečas.



Vinaři odhadují úrodu na maximálně sedm set kilo hroznů. Na první sklizeň si ale počkají ještě tři roky. Teprve po této době vinná réva plodí. „Úrodu si necháme. Je to nezisková činnost, takže o prodeji špilberského vína neuvažujeme," řekl Nečas. Podle něj je také možné, že několik lahví dodají na magistrát, který se vínem může prezentovat.



Vinice nebude oplocená. Mají ji lemovat seřezané šeříky, které na místě rostou už teď. Víno se má pěstovat tradičně, sazenice muži vysadí původní metodou na kůl. Také řez vína chtějí dělat historickým způsobem.



Studentce Martině Gromešové se vinice pod Špilberkem nezdá jako dobrý nápad. „Kvůli znečištěnému ovzduší asi víno moc dobré nebude. Navíc si nedokážu představit, jak se na malém prostoru otáčí traktory," řekla Gromešová.



Nečas tyto pochyby vyvrací. „Voda i půda je tam dobrá. Navíc vinice vznikne na kopci daleko od silnic. Kolem Brna je hodně dobrých vinic a míra znečištění je tam přitom podobná," uvedl.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína