Renáta CZADERNOVÁ, moderátorka:
A teď máme dobrou zprávu pro všechny milovníky vína. To by mělo být letos velmi kvalitní. Alespoň podle moravských vinařů. Počasí totiž v tomto roce dozrávání hroznů obzvláště přeje.
Petr ZAPLETAL, redaktor:
Zemědělci, zvlášť ti na Moravě, mluví o letošních žních jako o naprosté katastrofě. Za to vinaři si letní horka a tropické teploty nemohou vynachválit.
Josef DUFEK, vinař:
Extrémní vysoké teploty způsobí rychlé dozrávání a nám to už krásně začíná, začíná barvit.
Petr ZAPLETAL, redaktor:
Přitom vinařský rok nezačal vůbec dobře. Jarní mrazíky spálily velkou část budoucí úrody.
osoba:
Tady nějaké hrozny jsou na této hlavě. A když se podíváme tady pomalu, na téhle té hlavně nejsou hrozny vůbec žádné.
Petr ZAPLETAL, redaktor:
Teď už jsou ale rozmary počasí zapomenuty i přesto, že vína bude kvůli nečekaným mrazům méně. Vinaři dokonce mluví o tom, že hrozny dozrávají rychleji, než v jiných letech. Obsahují tak víc cukru, který rozhoduje o jejich kvalitě. Proto budou obzvlášť kvalitní i vína ročníku 2012.
Tomáš KRIST, vinař:
Přívlastková, pozdní sběry, výběry z hroznů. Troufám si říct, že budou i výběru z bobulí.
Josef DUFEK, vinař:
Sluníčko nám to krásné dopéká, takže předpokládáme, že ten ročník může být velmi, velmi pěkný.
Petr ZAPLETAL, redaktor:
Vinaři sice mluví o letošním průběhu léta v superlativech, přesto ještě není úplně vyhráno. Kroupy a hlavně nálety věčně hladových špačků by mohly letošní kvalitní úrodu vína úplně zničit. Petr Zapletal, televize Nova.
Vinařské novinky do schránky