Jakou lahev si otevře na Vánoce sklepmistr Bohemia Sektu

Plzeň – Za úspěchem značky Bohemia Sekt stojí v zákulisí konkrétní lidé. Jedním z nejdůležitějších je Josef Švéda, vedoucí výroby a sklepmistr společnosti. Kvalitu tuzemských sektů ovlivňuje otec deseti (!) dětí přes dvacet let.

Máte hodně širokou rodinu, pět synů a pět dcer ve věku jeden až 21 let. Jak trávíte Vánoce?

Jsme velmi tradiční rodina, děti vnímáme jako naplnění života. Symbolem Vánoc se pro nás stal živý betlém. Před dvaceti lety jsme ve Starém Plzenci na náměstí postavili jesličky a zpívali koledy, poté se přidali přátelé a jejich děti a od té doby společně od poloviny října nacvičujeme divadelní vystoupení a scény z bible, které během adventu a ve vánočním čase hrajeme ve Starém Plzenci, Plzni, dětských, seniorských a azylových domech, ale i na různých vzdálenějších místech kraje. Společnost, ve které pracujete, vyrábí sekty již sedmdesát let. Jak se za tu dobu nabídka změnila? Prvním veřejnosti představeným sektem byla



- v roce 1945 značka Black Widow, jednalo se o červené šumivé víno původem z modrých hroznů. Následovaly bílé sekty, které jsou populární dodnes.



Nejznámější a zároveň nejoblíbenější šumivé víno Bohemia Sekt demi sec se vyrábí od roku 1970. V roce 2000 se na trhu poprvé objevil Bohemia Sekt 2000, posléze přejmenovaný na Prestige, dnes je u spotřebitelů v Česku velmi oblíbený. Loni jsme uvedli novinku Bohemia Sekt Chardonnay brut, tak zvaný Blanc de Blancs, sekt pocházející z jedné odrůdy.



- Jak se měnila v průběhu let kvalita sektů?



Hlavní vlastností značky Bohemia Sekt je stálá kvalita produktů. Každý ročník přináší svoji jedinečnost a osobitý charakter. Jednotlivé šarže ale musí na sebe svojí kvalitou navazovat. Například nejoblíbenějšího tuzemského sektu Bohemia Sekt demi sec ročně připravujeme celkem osm šarží a ve chvíli, kdy se v degustační místnosti tvoří nová šarže základního cuvée, je potřeba optimálně připravený vzorek také porovnat s kvalitou předcházející šarže. Nejdůležitější při tom je zkušenost, kterou si sklepmistři předávají z generace na generaci již od 50. let minulého století. Tehdy Louis Girardot, francouzský odborník z kraje Champagne, zasvěcoval sklepmistry do tajů umění výroby špičkových sektů.



- Co je při výrobě sektu nejdůležitější?



Jednoznačně právě příprava základního cuvée. Každá odrůda má svoje typické vlastnosti, které následně předává do cuvée nově vznikající šarže. Všechno ale začíná na vinici. Pro kvalitní hrozen je důležitý dobrý "terroir", který je souborem vlivu podloží, půdy a také například počasí. Naše vinice jsou rozloženy v různých podoblastech jižní Moravy a tonám přináší velkou výhodu a také variabilitu při tvorbě základního cuvée. Nejprve se sesbírají hrozny a vyrobí z nich tiché víno.



- Jak se pokračuje dál?



Do nového cuvée se přidá tirážní likér a kvasinky. Následuje velká chvíle, při které se z tichého vína druhotným kvašením stává sekt, pro který je typické bohaté a dlouhotrvající perlení. Sekt spolu s kvasinkami zraje ve sklepě 12 až 36 měsíců.



- Spojil jste život s výrobou sektů a vinařským uměním. Jaký sekt si dáváte rád vy?



Většinou si vybírám vína a sekty nejen podle konkrétní příležitosti, ale také podle ročního období. Na jaře mám rád rosé víno i sekt. Se svojí barvou a svěžím aroma nějak patří k jarní náladě. V létě, zvláště v horkém počasí,mě osvěží správně vychlazený sekt v kategorii extra brut s nízkým obsahem zbytkového cukru. Na podzim sahám po vínech komplexnějších, která patří svojí vyzrálostí do kategorie přívlastkových vín. Zimní období je zase prostorem pro plná a harmonická červená vína.



A co na Vánoce?



Na štědrovečerním stole nesmí chybět ledové víno, to se u nás stalo tradicí. Jako aperitiv pak nesmí chybět Bohemia Sekt Prestige. (red)



---



Jak podávat sekt Sekt se servíruje vychlazený na 3–5 °C ve sklenicích typu flétny, naplněných zhruba do poloviny sklenky. Díky tomu, že sekt naléváme do teplé sklenky, než se jej napijeme, teplota o 2–3 stupně stoupá. S lahví před otevřením netřeseme a otevíráme ji nakloněnou v úhlu 45 stupňů; korek uchopíme do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až k uvolnění korku.

Zdroj: Plzeňský deník jih

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína