Vína a gastronomie tří regionů se představily v Poysdorfu

Tisková zpráva, Nadace Partnerství

Pod názvem Sommer Genuss Fest uspořádal spolek vinařů Dolního Rakouska jednodenní letní festival požitků. Kromě kuchyně domácích kuchařů a DAC vín z produkce vinařů z Poysdorfu, pozvali pořadatelé ze spolku DAC Weinviertel jako hosty také vinaře z oblasti Franky v Bavorsku a pět reprezentantů moravských spolků VOC. Všichni společně pak minulou sobotu 20.7. nabízeli jídla a vína ve stanech rozložených na náměstí mezi sklepy Poysdorfské sklepní čtvrti Gstetten.

„Chceme vytvořit akci zajímavou pro milovníky vína i dobrého jídla, která by byla vhodným doplněním prázdninového programu turistů i obyvatel širokého okolí Dolního Rakouska“ vysvětluje záměr paní Ulrike Hager, tajemnice spolku DAC Weinviertel. „Jsme velmi rádi, že vinaři z Frank i z jižní Moravy přijali naše pozvání do Poysdorfu“ dodává. Moravské hosty v Poysdorfu posílil svojí přítomností i ředitel Národního vinařského centra, Pavel Krška. Z improvizovaného pódia potvrdil, že moravské VOC se řídí podobnými pravidly jako Rakouské DAC a rozdíl je jen v počtu našich VOC a velikosti území, které pod každé z nich spadá.

Za moravské VOC spolky se akce zúčastnili Vinařsví Kořínek z Hnanic, Vinařství Volařík z Mikulova, Vinselekt Michlovský za VOC Pálava, Patria Kobylí za VOC Modré hory a o společný stánek VOC Blatnice se dělili Vinařství Jarka Staňková, Aleš Ratajský a Víno Blatel, všichni z Blatnice. Kuchařské umění reprezentovali bratři Ivičičové a Anna Čechová z Vinných sklepů u Jeňoura v Prušánkách. „My jsme velice spokojení“ komentovala slečna Čechová. „Rakouští klienti jsou zvyklí na to, že kvalitní jídlo je mistrovské dílo, za které se přiměřeně platí. Návštěvníci byli zvědaví a přišli ochutnat Moravu. Vyprodali jsme všechno, co jsme si přivezli.“

Zato moravští vinaři nemohli přehlédnout silný patriotizmus a konzervativní chutě návštěvníků z Rakouska. „Věděl jsem do čeho jdu a přivezl jsem pouze bílá suchá vína“ komentoval volbu převážně místních návštěvníků Josef Kořínek z Hnanic. Stejnou zkušenost udělali na místě i vinaři z VOC Blatnice, kteří byli zprvu požadavkem „nur trocken, bitte“ zaskočeni. „Ze suchých vín máme pouze Ryzlink rýnský a 3g zbytkového cukru, které obsahuje, se místním milovníkům vína zdají ještě moc. Sladší vína ani nechutnají“ potvrdila Jarka Staňková. Podobně ale na tom byla i skvělá červená vína z Patrie Kobylí. Místní k jejich ochutnání nenašli odvahu přesto, že byla suchá. Všichni naši vinaři však jednohlasně konstatovali, že organizace akce byla perfektní. „Máme plně vybavený stan ve vším co je potřebné, servis a ochota organizátorů je skvělá. Tohle je něco, co se od rakouských kolegů rádi naučíme a velmi děkujeme za pozvání na tuto akci“ optimisticky konstatovala Jarka Staňková.

„Je to překvapující, ale stačí krátká vzdálenost mezi Mikulovem a Poysdorfem a vinař se ocitá v hodně odlišném prostředí“ konstatuje organizátor celé Moravské delegace, Juraj Flamik, ředitel Festivalu otevřených sklepů. „Měli jsme na Festivalech otevřených sklepů znalce vín z Rakouska a museli jsme s nimi projít alespoň 20 sklepů, než našli to svoje víno. K našemu překvapení nebylo úplně suché, takže je vidět, že vzájemné poznání, důvěra k technologiím a hlavně celkové kvalitě vína, se probudí až vzájemnou spoluprací a osobním poznáním. Proto jsme přivítali možnost přizvat naše vinaře na akci do Poysdrofu. Myslím, že jak místní vinaři a návštěvníci, tak naši vinaři, si odnášejí cenné zkušenosti“ dokončil Juraj Flamik.

Akce se uskutečnila s podporu vlády Dolního Rakouska a Evropské unie, v rámci zemské výstavy Chléb a Víno, která trvá od dubna do listopadu 2013 a její součástí jsou i akce a atraktivity na Moravské straně. Hlavní body výstavy jsou v Poysdorfu s expozicí o víně a v Asparnu o chlebu. Celkově výstavu už letos navštívilo asi sto tisíc návštěvníků.

{fotogalerie foto_aktuality_3174}

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína