Intenzivní dvoudenní školení zakončené vědomostním testem a senzorickou zkouškou vedoucí k získání osvědčení pro hodnocení členskými zeměmi EU garantovaných výstav a soutěží vín, zatřiďování vín na SZPI a přidělování známky VOC.
Výcvik a výběr specializovaných expertů posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN ISO 8586 (tzv. zkouška druhého stupně) jsou součástí přípravy zájemců o profesionální hodnocení vín.
Hlavním cílem tohoto systému výcviku a výběru degustátorů je důkladná příprava (i teoretická) a opakované zkoušení schopností a znalostí degustátorů vín, kteří budou následně objektivně hodnotit vína na významných soutěžích vín.
Po absolvování závěrečného testu a senzorických zkoušek obdrží všichni úspěšní účastníci zkoušek osvědčení a budou zařazeni do registru Národního vinařského centra, který bude k dispozici pořadatelům soutěží a výstav vín a také SZPI pro výběr hodnotitelů do komise expertů pro zatřiďování vín. Absolvování těchto zkoušek rovněž patří k vyššímu vinařskému a sommelierskému vzdělání.
Komu je určen: zkušenější laické veřejnosti a profesionálům
Jak často se koná: 1x ročně
Zajišťuje: Národní vinařské centrum
Vinařské novinky do schránky