Moravská vinná stezka

Odkud – kam: Znojmo – Mikulov – Pavlov – Bořetice - Starý Poddvorov – Mutěnice – Bzenec – Uherské Hradiště, 

Délka: 290 km (6 dní), 
Obtížnost: náročná, 
Typ kola: trekkingové, 
Proč tam jet: Zažijete nevšední cyklotúru, která prověří vaše síly, a přitom poznáte většinu zajímavých míst jižní Moravy. Zároveň je kdykoliv možné trasu opustit a směřovat své putování dle chuti a nálady jinam. 

Moravská vinná stezka aneb vinohrady na kole

Cestování za vínem spojuje příjemné s užitečným – jednak poznáte krásu vinohradů a víno jako takové a přitom si ještě zasportujete. V Česku je destinací vhodnou pro takovéto aktivity bezesporu jižní Morava. Vína rodící se na zdejších vinicích oplývají ovocností, aromatičností, kořenitostí a svěžími kyselinkami. Je nemožné, aby vás některé z nich nezaujalo. Její čtyři hlavní podoblasti – znojemskou, velkopavlovickou, mikulovskou a slováckou protíná hlavní cyklotrasa – Moravská vinná stezka. Na zdolání jejích 290 kilometrů si ponechte alespoň šest dní. 

Začít můžete na Znojemsku. Samo Znojmo, jedno z nejstarších měst České republiky, patří k nejkrásnějším jihomoravským městům s malebným historickým centrem a řadou významných památek. Mezi nejzajímavější místa patří gotický chrám sv. Mikuláše, dominantní Znojemský hrad s expozicí Jihomoravského muzea, románská rotunda s unikátními freskami, vyhlídková radniční věž a odvážnější se pustí i do hlubin rozsáhlých katakomb. Červené značení vás ze znojemského náměstí Komenského vyvede z města ven a přes Nový Šaldorf, kde nesmíte minout unikátní kládový lis, dorazíte k prvnímu stoupání do Konic. Projedete Popicemi a následuje technicky náročný přejezd Havranického vřesoviště, které je součástí Národního parku Podyjí. Za Havraníky odbočuje stezka do příhraničního Šatova. Zde se milovníci lahodného moku dočkají překrásného vinného sklepa, vyhloubeného v pískovcovém svahu nad vesnicí. Sklep je vyzdobený plastickými malbami místního umělce Maxmilliana Appeltauera. Z Šatova vystoupáte do výšky 290 metrů nad mořem, ale výhled na sáhodlouhé vinice za to určitě stojí. Dále odbočíte na Chvalovice a pokračujete do Načeratic. Pro dnešek zapomeňte na kopce, až do Hrádku vás čeká rovinatá trasa. Z Načeratic stezka vede do obce Slup. Tady stojí za to sesednout z kola a prohlédnout si vzácnou památku v podobě renesančního mlýna. Kromě funkčního mlýnského zařízení tady najdete i stálou mlynářskou výstavu. Zdejší Mlýnská strouha je ze 13. století a přivádí vodu i do soustavy jaroslavických rybníků, které mineme na své další cestě. Přes Jaroslavice, Hrádek a Dyjákovice je to už jen kousek do Hevlína, kde je cíl dnešního putování. V nohách máte asi 55 kilometrů. Po cestování si odpočiňte u sklenky bílého, tomu se tady opravdu daří. Za zmínku jistě stojí vína originální certifikace (VOC). Již několik let zde funguje sdružení VOC Znojmo, které seskupuje několik nejlepších producentů vína znojemské podoblasti.

Druhý den je pro vás připravena asi stejně dlouhá trasa. Z Hevlína vyrazíte po asfaltové cestě mezi lesy do asi dvanáct kilometrů vzdálené Jevišovky. Přejeli jste do mikulovské podoblasti. Místní vinice dávají vzniknout výtečným vínům. Na pomyslném trůnu stojí Ryzlink Vlašský, Rulandské bílé a Chardonnay. Určitě cestou degustujte, narazíte na opravdové lahůdky. Z Jevišovky stezka dále vede přes Drnholec do Novosedel. Trasa vás provede ojedinělými sklepními uličkami, kde můžete obdivovat pestrost sklepní architektury. Pokračujte na Nový Přerov a dále společně s vinařským okruhem Stará Hora stoupáním k Přerovskému vrchu. Cestou se můžete kochat nejen pohledy na vinice ale také na průčelí sklepů z 30. let minulého století. Pěknou asfaltovou komunikaci vystřídá lesní cesta vedoucí na okraj Dobrého pole. Dalších sedm kilometrů do Mikulova prověří vaše síly. Krátký úsek vede prašnými polními cestami a místy po panelech. Odměnou bude ale pohled na Mikulov.  Město vždy patřilo mezi nejvýznamnější vinařská střediska Moravy. Jeho dominantou je Svatý Kopeček a na něm stojící poutní kaple sv. Šebestiána s křížovou cestou. A mimochodem z přilehlých kopců se otvírají skutečně dech beroucí výhledy do okolí. V Mikulově si trochu vydechněte, protože na vás čeká stoupání Pavlovskými vrchy až do výšky 350 metrů nad mořem. Cestou minete vápencový útes Kočičí skálu a uvidíte nádhernou Stolovou horu se zříceninou Sirotčího hrádku a Děvín, který je nejcennějším územím Pálavy. Vyjedete-li do Klentnice, máte vyhráno, před vámi je už jen nádherný pětikilometrový sjezd do Pavlova, kde můžete nabírat síly na další den. Večer se odměňte a dejte si pár sklenek vína od místních vinařů, určitě neprohloupíte. 

Třetí den na vás čeká trasa z Pavlova do Bořetic čítající 47 kilometrů. Hned zrána se cestou z Pavlova projedete okolo Novomlýnských nádrží a dorazíte do Dolních Věstonic, místa nálezu slavné Věstonické Venuše. Zde budete pokračovat přes most do Strachotína a dále sklepní uličkou do Pouzdřan. Tady se připravte na náročný dvoukilometrový úsek vedoucí po úzkém chodníčku podél vody. Další pokračování do Popic vás ale odmění pohledem na národní přírodní památku – Pouzdřanskou step. V Popicích odbočí stezka do terénu a před vámi je výstup kolem vinic na vrch Žebrák. Až si vychutnáte nádherné výhledy do okolí, sjedete do Hustopečí a ocitnete se ve velkopavlovické vinařské podoblasti. Zde byste neměli minout renovované sklepní prostory renesančního domu u Synků, kde je k vidění stálá vinařská expozice. Jistě zavítejte také do vinotéky. Podjedete dálnici a po polní cestě pokračujete do Staroviček, kde se opět vrátíte na druhou stranu dálnice a vinicemi dorazíte do Velkých Pavlovic. Z Pavlovic vás trasa povede kopcovitou krajinou až do malebné vesničky Bořetice. Nedaleký kopec dal název i místnímu „akčnímu uskupení“ – známé recesistické Republice Kraví hora, která se v obci stará o vinařskou zábavu. Jste-li příznivci spíše červeného vína, tak jste na správném místě. Velkopavlovicko je krajem modrých hroznů, které se ve vinařových rukou přetavují na znamenitá vína. 

Více jak čtyřicetikilometrová trasa z Bořetic do Starého Poddvorova je určena pro čtvrtý den. Hned na začátku vás čeká stoupání do Vrbice a následuje sjezd do Kobylí a dále pokračujete pořád až do Klobouk u Brna, kde si nenechte ujít prohlídku větrného mlýna, který je dokonce plně funkční. Moravská vinná vás dále povede do Krumvíře a jste na Slovácku! Zde nakrátko odbočíte ze silnice, ale zanedlouho se na ní opět vrátíte a pokračujete přes Terezín a Čejč mírným stoupáním do Čejkovic. Tady sesedněte z kola a domluvte si návštěvu templářských vinných sklepů. Svou délkou 650 metrů se řadí k nejdelším u nás a stojí za to je vidět. Následuje jeden z nejhezčích úseků trasy – desetikilometrový přejezd do Starého Poddvorova. Kvalitní, většinou nezpevněný povrch stezky kopíruje členitý reliéf krajiny, úžasné výhledy do údolí střídá pohodová jízda na úpatí polí a vinic. Pro dnešní den jste v cíli. V této oblasti se večer můžete těšit na plná vína se svěžím charakterem a výrazným odrůdovým aroma, která se rodí na výše položených vinicích. 

Pátý den na vás čeká opět více jak čtyřicet kilometrů cesty do Bzence. Za Poddvorovem cesta uhýbá k lesu. Dávejte zde pozor, za mokra je obtížně sjízdná. Zanedlouho však sjedete do Mutěnic, které patří plochou vysázených vinic k největším vinařským obcím Slovácka. Téměř každá rodina vlastní vinohrad a vinný sklep. Raritou Mutěnic je téměř pět set sklípků v části obce zvané Búdy, které tvoří malebnou čtvrť na samotném úpatí vinic. Mnohé sklepy si zachovaly původní ráz a jejich průčelí zdobí lidové malby s pestrými slováckými ornamenty.

Přes Ratíškovice zamíříte po silnici dál do Milotic. Zde mezi Kyjovem a Hodonínem stojí jeden z nejkrásnější barokních zámků naší země; areál s  nádvořím, konírnou, jízdárnou a francouzským parkem. Přes sklepní kolonii Pod búdama ve Vlkoši a sklepní uličku Baráky ve Vracově zavítáte do Bzence. 

A blížíte se k cíli! Do Uherského Hradiště zbývá asi padesát kilometrů. Přes Bzenec pokračujte do Polešovic, kde můžete navštívit vinařskou šlechtitelskou stanici a místní vína ochutnat v typických sklepních uličkách. Cesta je přehledná a dobře značená. Dále vás ale čeká těžší kopcovitý terén. Vystoupáte do Tučap a sjedete do Boršic, odkud stezka pokračuje po zpevněné lesní cestě okrajem přírodního parku Stříbrnické paseky. Opět stoupáte nad Buchlovice a pokračujete do Zlechova, odkud zamíříte polní cestou k Velehradu a Uherské Hradiště už je pak, co by kamenem dohodil. Konečně můžete odpočívat. Kdyby vám to ale nestačilo, na stránkách www.vinazmoravy.cz si můžete najít nejen další možné trasy, ale také kalendář stovek vinařských akcí , na něž můžete cestou zavítat. Více o vinařských stezkách na www.stezky.cz

 

Ostatní vinařské stezky

Moravské vinařské stezky: 
Moravská vinná stezka, Kyjovská vinařská stezkaStrážnická vinařská stezkaUhersko-hradišťská vinařská stezkaZnojemská vinařská stezkaMikulovská vinařská stezkaVelkopavlovická vinařská stezkaBrněnská vinařská stezkaMutěnická vinařská stezkaVinařská stezka PodlužímBzenecká vinařská stezka

Místní a naučné vinařské stezky:
Vinařská naučná stezka MikulovNaučná vinařská stezka ValticeObecní vinařská stezka obce NěmčičkyStará hora - vinařská naučná stezkaStezka krajem AndréVinařská stezka Modré horyStezka Muškátu moravskéhoStezka Rulandského bílého, Naučná stezka Pavlovské vinice a vinné sklepy

Vinařské stezky v Čechách: 
Kutnohorská vinařská stezka

Související články na tomto webu

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína