Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterým si podle tradice můžete přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.
Svatomartinská vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent. Z hlediska zbytkového cukru se musí jednat o vína suchá.
„Svatomartinské" („Svatomartinské víno") je registrovanou ochrannou známkou, kterou vlastní Vinařský fond ČR. Tuto známku může využít na základě licenční smlouvy každý vinař v ČR, který ale musí splnit podmínky pro udělení známky.
Vína, která se prodávají pod tímto označením (logo svatého Martina na bílém koni), musí splňovat požadovaná kritéria a jejich vstup na trh musí každoročně schválit odborná degustační komise.
Pod značkou SVATOMARTINSKÉ lze vyrábět pouze vína raných odrůd.
„Svatomartinské" víno musí být samozřejmě vyrobeno a označeno podle vinařského zákona – buď jako víno zemské, nebo víno jakostní, příp. jakostní s přívlastkem.
Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejlépe do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.
S fenoménem Svatomartinských vín jsou spojeny Svatomartinské slavnosti mladých vín, Svatomartinská husa atd.
Nejobsáhlejší kalendář vinařských akcí
Vinařské novinky do schránky