V českých zemích, ale např. i v sousedním Rakousku či na Slovensku je u spotřebitelů v době vinobraní oblíbena konzumace částečně zkvašeného hroznového moštu. Částečně zkvašený hroznový mošt je výrobek získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1 % objemu a nižším než tři pětiny celkového obsahu alkoholu v procentech objemových.
Částečně zkvašený hroznový mošt smí být nabízen ke spotřebě pod označením "burčák", jestliže pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky.
Částečně zkvašený hroznový mošt lze nabízet k přímé lidské spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku, v němž byly vinné hrozny sklizeny, pokud je částečně zkvašený hroznový mošt ve stavu kvašení.
Při nabízení částečně zkvašeného hroznového moštu nebo částečně zkvašeného hroznového moštu nabízeného spotřebiteli pod označením "burčák" k přímé lidské spotřebě musí být viditelně umístěny údaje, že se jedná o částečně zkvašený hroznový mošt nebo "burčák" a kdo je jeho výrobcem.
Burčák obsahuje četné množství kvasinek a vitaminů, zejména vitaminů skupiny B. Jedním z nich je thiamin neboli vitamin B1, který podporuje srdeční činnost. Velmi pozitivní je také čisticí působnost na trávicí ústrojí.
Vinařské novinky do schránky