Tři desítky degustátorů ochutnávaly v Národním vinařském centru ve Valticích vína, která se ucházejí o ochrannou známku Svatomartinské. V prvním kole zhodnotili celkem 240 vzorků od téměř sedmdesáti vinařství, za týden ve druhém kole je čeká zhruba stejně tolik.
Požadovaná kritéria každý rok nesplní asi čtvrtina přihlášených vzorků. Letos je navíc hodnocení přísnější: svatomartinská vína musejí získat více bodů než v minulých letech.
„Jsou tady dva, kteří vína otvírají, kteří je mají v ledničkách seřazené podle čísel. A čtyři lidi nalívají těm, co sedí a degustují,“ vysvětluje someliér Rudolf Ráztočný, co se děje v zázemí degustačních prostor.
Degustace je anonymní, proto jsou všechny láhve v černém, neprůhledném sáčku. K záměně dojít nesmí.
„Je to záležitost náročná, jsou to stovky vzorků, stres bych až tak neřekl, nicméně organizačně náročné to určitě je,“ shrnuje ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška a pokračuje:
„Je potřeba k tomu tým lidí, aby každý věděl, co má dělat. Hodně nám pomáhá to, že degustací děláme desítky do roka, máme na to už vlastní, specializovaný software. Nicméně to, že s tím je práce, to je jasné.“
Všichni hodnotitelé mají speciální degustační zkoušky. Podle předsedy jedné z komisí Františka Drahonského musejí být stoprocentně připraveni.
„Rozhodně neudělají takovou chybu, že by si dali něco česnekového. Ten hodnotitel musí být odpočinutý, měl by být vyrovnaný, soustředěný,“ popisuje ideální stav degustátora před hodnocením František Drahonský.
Úplný seznam vín schválených pod známkou svatomartinské bude k dispozici příští čtvrtek.
Zdroj: | http://www.rozhlas.cz |
Datum vydání: | 24.10.2013 |
Autor: | Vlasta Gajdošíková, Marína Dvořáková |
Vinařské novinky do schránky