Historická sv. Klára na severu Prahy se pochlubí vlastním slámovým vínem a vínovicí

Na památkově chráněné vinici sv. Kláry, která je nedílnou součástí trojské botanické zahrady, budou ve středu 16. července pokřtěny dva unikátní nápoje, které byly vyprodukovány ze zdejších hroznů. Jedná se o slámové víno a vínovici.

Hrozny pro výrobu jedinečného vína byly sklizeny začátkem října 2011, ležely čtyři měsíce v malých bedýnkách vystlaných slámou na půdě viničního domku a následně byly lisovány na šetrném, pneumatickém, membránovém lisu.

"Je to velmi robustní, tělnaté a extraktivní víno s čistou odrůdovou, kořenitou vůní po velmi vyzrálých hroznech, medu, citrusových plodech a růžích. Chuť je plná a hutná po citrusových plodech a hrozinkách," popisuje Martin Beránek, zkušený vinař z vinice sv. Kláry výčet lákavě znějících vlastností.

Primátor Bohuslav Svoboda pokřtil v roce 2012 historicky první pražské slámové víno

Slámové víno bylo vyrobeno z hroznů Tramínu červeného a Ryzlinku Vlašského a botanická zahrada jím naplnila necelé dvě stovky půllitrových lahví. Slámové se hodí k čerstvému ovoci, dezertům a moučníkům, tučným sýrům či kachním nebo husím játrům připravovaným na medu.

Na trojské vinici se letos mohou chlubit i pálenkou, a to vínovicí z ročníku 2013. Pro Botanickou zahradu hl. města Prahy ji vyprodukovali v pěstitelské pálenici a lihovaru Střední valtické vinařské školy.

Obsahuje 46,5% alkoholu, je chuťově jemná a má příjemnou nevtíravou vůni. Vínovice i slámové víno jsou k prodeji pouze na vinici sv. Kláry.

Zdroj: prazskypatriot.cz
Datum vydání: 14.7.2014

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína