Vinaři na jižní Moravě se připravují na hlavní sklizeň

Vinaři na jižní Moravě se připravují na hlavní část sklizně hroznů. Po deštích čekají, až k tomu bude příhodnější počasí. Na některých místech se už na hroznech objevuje hniloba. Zatím je i tak předpoklad výnosů dobrý. Svaz vinařů jej odhaduje na pět tun z hektaru, což je dlouhodobý průměr. ČTK to řekl výkonný ředitel svazu Martin Půček.

Vinaři zatím sklízeli rané odrůdy zejména na burčák. Proto je na odhad letošního výnosu ještě brzo. Hlavní sklizeň začne po 10. září. "Je hodně srážek, již se objevuje hniloba, zejména na raných odrůdách. Vinaři čekají již jen na teplo a slunce. Předpoklad výnosu je dobrý. Kvalitu můžeme hodnotit až na podzim," uvedl Půček.

Část hroznů na burčák sklidil i Znovín Znojmo. Podle šéfa firmy Pavla Vajčnera se ale nyní po deštích do vinic vyrazit nedá. "Nyní potřebujeme sluníčko," uvedl Vajčner. Podle něj bude podle prvních předpokladů zřejmě mírně nadprůměrná úroda co se týče množství i kvality.

Také podle generálního ředitele Vinia Libora Výlety by sklizeň mohla být lehce nadprůměrná. Počasí to ale prý může ještě rychle změnit. "Důvodem tohoto stavu je nástup plísní na hroznech. Vstupní branou pro plísně jsou i popraskané bobule na hroznu vinou nadměrných srážek v tomto období," uvedl Výleta. Vydatné srážky mají podle něj vliv i na obdělávání vinic, protože nejsou přístupné pro techniku. "Jak jsme se všichni těšili z vegetačního náskoku vinic, tak srpnové počasí tento náskok vymazalo a plány na sklizeň hroznů pro výrobu přívlastkových vín se rozplynuly," uvedl Výleta.

Se sklizní zatím čeká rodinné Vinařství Josefa Valihracha z Krumvíře na Břeclavsku. "Zatím nevím jestli začneme sklízet už příští týden," řekl dnes ČTK František Valihrach, který se v rodinné firmě stará o vinice. Situaci podle něj zkomplikovaly deště a na některých odrůdách se objevuje hniloba. Hrozny bude nutné sklidit nebo zvolit postřik. "Je to na zvážení, počasí nám nyní nepřeje. Proto nejde dopředu říkat jaká bude sklizeň, dokud vše není doma," uvedl Valihrach.

Na výsledný charakter vína má velký vliv cukernatost hroznů. Podle analýzy firmy BS vinařské potřeby má vliv na cukernatost lokalita. Velmi dobrý potenciál růstu mají bílé odrůdy, které mají schopnost akumulovat cukry, jako je Tramín červený a Rulandské šedé. Pro zrání hroznů je nyní potřeba slunečné počasí.

Statistiky ke sklizni

Rok výnos (tuny z hektaru)

2008 6,6

2009 4,5

2010 3,2

2011 6,0

2012 4,2

2013 5,5

2014 (odhad) 5,0

http://www.agris.cz/clanek/185253

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína