Vinaři burčák definují jako kvasící vinný mošt ve fázi takzvaného bouřlivého kvašení. Mošt je odborný termín pro tekutinu, která se řine z lisu při lisování hroznů.
Podoznačením"burčák"lze prodávat mošt z vinných hroznů, které byly sklizeny a stoprocentně zpracovány na území České republiky. Jeli mošt vyroben z hroznů dovezených ze zahraničí, nesmí se nabízet k prodeji pod názvem "burčák". Takovýto nápoj může být prodáván pouze pod názvem "částečně zkvašený hroznový mošt".
Dle zákona o vinohradnictví a vinařství lze burčák i částečně zkvašený hroznovýmošt nabízet k přímé lidské spotřebě pouze v době mezi prvním srpnem a třicátým listopadem kalendářního roku, v němž byly hrozny sklizeny, pokud je mošt ve stavu kvašení.
Při prodeji tohoto nápoje musí prodejce viditelně umístit údaje o tom, zda prodává "burčák" nebo "částečně zkvašený hroznový mošt" a název stáčírny nebo výrobce. Dalším povinným údajem je skutečný nebo celkový obsah alkoholu v procentech objemových, původ hroznů, číslo šarže a údaj o alergenu (tj. uvedením "obsahuje siřičitany" nebo "obsahuje oxid siřičitý", jeli jeho obsah vyšší než deset miligramů na litr.
Kontroly správnosti označení moštu při prodeji provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Zdroj: | Nový život |
Datum vydání: | 4.9.2014 |
Odkaz: | http://www.vlp.cz/nase_deniky/jizni_morava/rovnost-breclav/ |
Vinařské novinky do schránky