Každý rok čekají nejen vinaři, ale také milovníci, tohoto lahodného moku, až přijde jeho čas. Věděli jste, že...
Milujete burčák nebo byste ho chtěli letos poprvé ochutnat, a nevíte, jak poznat ten správný: Poradíme, jak nekoupit jen zkvašený jablečný mošt.
Označení "burčák" může nést jen produkt, který je vyrobený z hroznů, jejichž původ pochází z České republiky. Je zcela jasné, že hrozny z jižních zemí budou levnější a více k dostání, ale zkvašené nápoje z dovozu pod názvem "burčák" bychom vidět v prodejnách nebo u cest rozhodně neměli.
Ve jménu burčáku
Jak už to tak bývá, i burčák má svoji definici. Jedná se o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Na trhu se objevuje vyrobený především z bílých hroznů, ale zřídkakdy objevíte burčák i z červených rév. Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je více nebo méně zakalený.
Od srpna do listopadu
Burčák se začíná objevovat už od 1. srpna do konce listopadu. Koncem léta jde spíše o zkvašený mošt z hroznů, které se k nám dováží z Maďarska či Slovenska. Ten správný, tuzemský skvost přichází na scénu začátkem září. Nejprve dozrávají bílé odrůdy a následně ty modré.
U nás se začíná vyrábět z odrůd Irsai, Oliver, Müller Turgau, a poté se dostanou na řadu lahodné bobule jako Veltlínské zelené, Muškát moravský a Chardonnay. Během druhé poloviny září mají svou hlavní sezónu modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák.
Zdravá dobrota
Když se stáčí ve správné fázi, obsahuje až šest procent alkoholu. Kromě toho, najdete v burčáku i velké množství vitaminů a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B. Jedním z nich je tiamin, který podporuje srdeční činnost.
Čtěte také: Hroznové víno: Pomůže srdci i proti rakovině!
Díky kvasinkám se v něm ukrývají i bílkovinné látky a kyselina pantotenová, která chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Podobným zázrakem je i kyselina nikotinová a nikotinamid, který zabraňuje nervovým a kožním poruchám.
Drobné usazeniny
Na dně a na stěnách se mohou usazovat jemné částečky, které nejsou nijak na škodu.
Maximálně 3 dny
Podle odborníků může být správný burčák starý maximálně 3 dny. Ve stáncích a obchodech vám ho nabízejí od konce srpna až téměř do listopadu. Pokud máte možnost, zjistěte si původ a výrobce nabízeného zboží.
Ten správný okamžik
V každém stadiu kvašení má své nadšence a obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží vinaři čekat i dlouho do noci. V raném stadiu neobsahuje burčák téměř žádný alkohol a je příjemně sladký.
Náš tip: Cesta burčáku z vinohradu až na stánek u silnice
Postupně se dostane alkohol na hodnotu 4 % a začíná se "bouřit". Kvasinky se množí rychle a přichází ten správný okamžik. Dokonalá chuť není ani sladká, ale ani trpká.
Jak rozlišujeme burčák dle stádia kvašení
sladký
ve varu
po zlomení
mydliňák
mladé víno
Jak přepravovat burčák
Nebude nejspíš nutné připomínat pravidla přepravy a uchovávání burčáku. Ale pro jistotu nezapomínejte neustále odpouštět vznikající oxid uhličitý, jinak vám láhev může "expolodovat".
Správné pití
I když se vám na první ochutnání bude zdát, že pijete sladkou šťávičku a nic to s vámi nedělá, nenechte se zmást. Už mnohým z nás se stalo, že na posezení vypil více jak litr burčáku. Když sedíte, je to v pořádku, ale v momentě, kdy vás čeká odchod domů nebo na toaletu, pěkně to s vámi zamává.
Dobře si pamatujte. Burčák je zdravou pochoutkou, která by vám v září neměla uniknout, ale pozor, je velmi zrádný!
Kam za burčákem
Burčákfest 26.-27. září ve Znojmě
Bzenecké krojované vinobraní 19.-20. září, Bzenec
Znojemské historické vinobraní 12.-13. září, Znojmo
Valtické burčáky 19.-20. září, Valtice
Burčákfest v Polance nad Odrou 22. září
Karlštejnské vinobraní 27.-28. září, hrad KarlštejnMělnické vinobraní 26.-28. září, MělníkPálavské vinobraní, Mikulov 12.-14. září, Mikulov
Máte rádi burčák? Jakému dáváte přednost - bílý nebo červený? Kam vyrážíte za lahodným nápojem? Napište nám v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Alkohol funguje jako prevence proti revma
Od poctivého mléka k domácímu tvarohu
Jako matka totálně selhávám, biju svoje miminko
URL| http://zena.centrum.cz/volny-cas/clanek.phtml?id=789849
Zdroj: | zena.centrum.cz |
Datum vydání: | 11.9.2014 |
Vinařské novinky do schránky