Košty načnou Křepičtí. Už vybrali šampiony

Série letošních výstav vín zahrádkářů začne v sobotu. Je jich znovu přes třicet. Na noční otevřené sklepy pak lákají do Drnholce.

Břeclavsko – Pětapadesátý ročník výstavy vín se uskuteční v polovině února ve Velkých Němčicích. Maraton koštů, které na Břeclavsku pořádají zahrádkáři, však začne už tuto sobotu. Tradičně v Křepicích. "V seznamu máme letos celkem dvaatřicet výstav vín," informoval předseda vinařské komise zahrádkářů v regionu Jiří Hutr.

V Křepicích si mohou návštěvníci vybrat z 514 vzorků vín. Jak uvedl jednatel tamních zahrádkářů Václav Novotný, po roce je to znovu pokles. Hned o několik desítek. "Je to dané i tím, že čtrnáctý ročník vinařům moc nepřál, proto není těch vzorů tolik," zdůvodnil si to Novotný.

Jasno už tam mají o šampionech koštu. Hodnotitelé je o víkendu vybírali ve čtyřech kategoriích. "Mezi mladými bílými víny na titul dosáhl Moravský muškát z kobylského vinařství Hrabínek. U červených se šampionem stalo Svatovavřinecké vinaře Václava Kuby z Horních Bojanovic," prozradil křepický zahrádkář.

Ze starších ročníků nejvíce degustátorům chutnaly dvě "dvanáctky". A to Ryzlink rýnský, pozdní sběr, jenž do soutěže přihlásil Josef Novák z Borkovan, a z červených Dornfelder, pozdní sběr od domácího vinaře Jaroslava Strouhala.

Křepická vinařská akce začne v deset hodin dopoledne. Organizátoři lákají od patnácti hodin i na cimbálovou muziku Longa z Hlohovce.

A tradice první únorové soboty? "Je to sice brzy, ale někdo musí být první. A vinaři mají touhu se pochlubit výsledky své práce. Navíc, je to tak zavedené už desítky let," nemá s tím problém jednatel křepických zahrádkářů.

V přehledu koštů letos chybí Klobouky u Brna. Košt totiž pořádají jednou za dva roky. "Z okolních výstav vín navštěvuji rád právě tu Klobouckou, a také jezdím do Brumovic. S tamními vinaři se dobře známe. V Brumovicích ale košt nepořádají zahrádkáři, nýbrž spolek vinařů. Stejně jako například v Boleradicích," zmínil Karel Rozsypal z Krumvíře.

Po Křepických převezmou štafetu ochutnávek vín Velkoněmčičtí. Datum koštu se odvozuje od Velikonoc. Výstava vín, která se řadí mezi největší v okrese, se tam koná vždy v neděli před Popeleční středou, tedy na takzvané "ostatky". Letos začne v kulturním domě v půl desáté dopoledne. Sérii zahrádkářských koštů zakončí zahrádkáři v Přibicích třiadvacátého května.

Na víno si mohou zájemci o nadcházejícím víkendu zajet i do Drnholce. V sobotu se tam uskuteční druhý ročník nočního putování po vinných sklepech. Návštěvníky čeká třináct zastavení. "Sraz je u hasičské zbrojnice. Společné putování provázené zvláštní atmosférou doprovází i Bacchus, ponocný a jiné postavy z vinařského prostředí," sdělil za organizátory Petr Ševčík.

Za mladými víny ročníku 2014 od takzvaných malovinařů v Drnholci vyrazí v podvečerních pět hodin. Za vstupné se neplatí, cena vzorku vína bude pět až deset korun. Sklenička bude k dostání na místě.

Diskutujte na www.breclavskydenik.cz

---

kam za vínem

7. 2. Drnholec, noční otevřené

sklepy, od 17 hodin

Nejbližší výstavy vín:

7. 2. Křepice, kulturní dům

15. 2. Velké Němčice, kulturní

dům

28. 2. Tvrdonice, Dělnický dům

7. 3. Kobylí, Patria

7. 3. Nosislav, kulturní centrum

14. 3. Lanžhot, Podlužan

14. 3. Vranovice, sportovní hala

14. 3. Poštorná, kulturní dům

21. 3. Krumvíř, kulturní dům

21. 3. Horní Bojanovice, k. dům

21. 3. Sedlec, kulturní dům

21. 3. Pasohlávky, kulturní dům

21. 3. Březí, sál obecního úřadu

28. 3. Hrušky, tělocvična ZŠ

28. 3. Bulhary, kulturní dům

Zdroj: Břeclavský deník
Datum vydání: 4.2.2015
Odkaz: http://breclavsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína