Projeďte se rájem vinařů na Východní Moravě

Dofoukejte kolo a připravte své chuťové buňky. Bohatý lístek cyklostezek Východní Moravy najdete na jednom místě.

Nové webové stránky www.vmnakole.cz vám usnadní hledání cyklostezek, na kterých uvidíte i okusíte to nejlepší z Východní Moravy. Především její malebnou krajinu, alet také výborná vína, za kterými se na kole můžete vydat už třeba tento víkend.

Okoštujte Východní Moravu          

Díky přehlednému filtru si na stránkách dle chuti jednoduše zvolíte cyklostezku, kterou chcete vyzkoušet. Během chvilky si tak vyberete výlety plné voňavých vinic i lahví dobrého vína. O každé trase se dočtete podrobný popis i nejrůznější zajímavosti v jejím okolí. Timeline vám zase prozradí, na jaké akce se můžete na Východní Moravě těšit.

Aktuální předpověď počasí vám napoví, jestli si máte s sebou na kolo přibalit pláštěnku nebo se před odjezdem raději pořádně namazat opalovacím krémem. A pokud vám cestou náhodou uletí mapa do vinic, nic si z toho nedělejte – interaktivní mapa na stránkách vás provede jakoukoli stezkou do těch nejhezčích vinařských míst.

Kam tedy za klenoty moravských vín? Tady je malá ochutnávka cest na Východní Moravě, kam se na kole můžete s chutí vydat ve dvou, s přáteli i s celou rodinou.

Baťův kanál po souši

K dobrým vínům či pálence vás po Slovácku vyveze cyklostezka podél Baťova kanálu a také další cyklostezky, které jsou na ni přímo napojeny. Téměř celá její trasa vede z Kroměříže až do Uherského Ostrohu po asfaltovém povrchu mimo dopravní cesty, a tak se tudy můžete bezpečně vydat i s dětmi.

Stezku si užijete i při návratu z nějaké té veselice či koštu, kdy už třeba budete mít unavené nohy. Spolu se svým kolem se totiž můžete nalodit na jednu z lodí, které se po Baťově kanálu plaví v obou směrech, a nechat se tak pro změnu krajinou v okolí řeky Moravy unášet po vodě.

Za vínem jako králové

Královské město Uherské Hradiště je začátkem hned dvou vinařských cyklostezek, které vás provedou vinařskými oblastmi Východní Moravy. Na stezce Rulandského bílého poznáte kromě poutního Velehradu, tupeské keramiky a archeoskanzenu v Modré i oblíbené víno zelenožluté barvy, které této trase propůjčilo své zvučné jméno. Vrchaře zase odmění vysoce položené vinice v této části slovácké vinařské podoblasti.

Uherskohradišťská vinařská stezka vás zavede například do Hluku, kde si při pohledu na okolní domky možná zavzpomínáte na seriál Slovácko sa nesúdí, který se zde natáčel. V obci Veletiny vás dále čeká chráněná rezervace Stará hora a její historické vinné búdy. V Mařaticích pro vás budou lákadlem nejen vinohrady a výhled do okolí Uherského Hradiště, ale také zdejší nadsklepní domy, které jsou jednou z nejkrásnějších ukázek slovácké sklepní architektury.

Kolik chutí, tolik cyklostezek

Oblíbených cyklotras můžete na Východní Moravě procestovat mnohem víc. Podívejte se na www.vmnakole.cz a přijeďte si ji vychutnat plnými doušky! Výlety na kole i zábavné akce si zde užijí milovníci vín stejně jako adrenalinoví cyklisté nebo rodiny s dětmi. Tak tedy na zdraví a na spoustu zážitků v každém kilometru!

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína