Růžová vína po celém světě zažívají nebývalý rozmach a nejinak je tomu také u nás. Sommelierka Klára Kollárová představuje moravská a česká růžová vína a nahlíží pod pokličku jejich výroby.
Jejich charakteristická barevná škála od světlé tělové až po sytou tmavě růžovou vychází z technologie, jakou vinaři při jejich výrobě používají. Vylisují-li celé modré hrozny, do vína se neuvolní tolik barviv, a vznikne tak víno barevně velmi podobné bílému. To se označuje jako klaret. Většina našich růžových vín ale vzniká tzv. macerací, kdy se do vína uvolňuje červené barvivo i třísloviny ze slupek modrých hroznů.
Odrůdová pestrost a různé technologické postupy výroby tak nabízejí nespočet lákavých kombinací s jídly nejen v letních měsících, ke kterým svěží, aromatická moravská a česká růžová vína neodmyslitelně patří.
Vinařské novinky do schránky