Vinařka vrátila městu kulturu, která tu historicky fungovala

Olomouc – Má ráda zajímavá vína, trochu rafinovaná, postupně se otevírající, nad kterými se musí přemýšlet. Vždy ji zaujmou vína, jež s sebou nesou příběh. Jana Šubová z Olomouce propadla vinařskému oboru už před téměř dvaceti lety. "Tehdy jsem navštívila Moldávii, což je země se spoustou dobrého vína. Tam se mi také stalo životním posláním," říká majitelka vinného šenku, která se věnuje také hodnocení vína a vinné kultuře.

Sama má nejraději červené víno, i když tomu vysoké letní teploty příliš nepřejí. "Loni byla letním hitem růžová vína, která se pijí chlazená nebo se z nich může udělat vinný střik. Letošním trendem jsou takzvaná frizzante vína, která mají nízký obsah alkoholu a jsou lehce naperlená," vysvětluje Jana Šubová a říká, že takové nápoje známe především z Itálie. "Spousta vinařství dělá v tomto stylu u nás oblíbenou Pálavu nebo muškátové odrůdy. Tím, že nápoj perlí, je lehčí a nás to víc osvěží," usmívá se.

Kdo by si myslel, že vinařství se módní vlny vyhýbají,byl by na omylu. Každý rok se prodává něco nového. "Je to tak už jen proto, aby se obnovil trh. Máme hity barikovaných vín, bio vín, teď také z rezistentních odrůd, které nepotřebují tolik chemického ošetření. Každý rok je něco zajímavého," popisuje odbornice, která se letos jako degustátorka účastnila hodnocení vín na mezinárodní výstavě Muvina v Dunajské Stredě.

Od devadesátých let a přelomu tisíciletí jsme podle Jany Šubové, co se vína týče, udělali obrovský skok. "Spousta lidí vínu propadla. Nejen tomu archivnímu, ale zajímají se,odkudje,kdoho vyrobil a jakou má historii," míní žena. Upozorňuje,žekontroverzníjsou stále stáčená vína. "Někde se prodávají okolo 35 korun za litr, přitom vinař by na to řekl, že za takové peníze je není možné vyrobit ani distribuovat. Ať je to lahvové, nebo sudové víno, vždy doporučuji před nákupem ochutnat," radí vinařka, která zároveň dvakrát za rok v Olomouci pořádá vinné slavnosti.

Další na Olomoučany čekají 3. října. "V Olomouci je několik bývalých vinných domů a od 13. do 17. století ve městě fungoval cech vinárníků, který kontroloval prodej vína. Takže jsem vrátila do Olomouce něco, co tady historicky fungovalo, a mám za to, že každý ročník má silnější a silnější návštěvnost," popisuje. Víno však není jen sklenice na dlouhé nožce s červenou, bílou nebo růžovou tekutinou. Je to kultura sama o sobě. "Říká se, že ve víně je moudrost světa. Všimněte si někdy, že když se pije víno, je u něj jiná diskuse než u piva. Je o něco vznešenější. A my jsme v univerzitním městě, je tady spousta studentů a kolikrát se člověk až diví, jaké diskuse se u vína vedou," uzavírá se smíchem vinařka.

Zdroj: Olomoucký deník
Datum vydání: 9.7.2015
Odkaz: http://www.olomoucky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína