Brno – Tuzemská produkce růžového vína se vrátila k rostoucímu trendu. Loni vinaři vyrobili 52 000 hektolitrů tohoto módního produktu, což je nejvíce v historii. S rostoucí oblibou těchto svěžích bohatě aromatických vín přibývá také vinařů, kteří se jejich výrobě věnují.
"I v oblibě vína přicházejí různé módní trendy. Takovým trendem, v dobrém slova smyslu, jsou i naše růžová vína, která jsou fenoménem posledních, řekněme, sedmi let," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
Aktuálně růžová vína vyrábí 86 procent českých a moravských vinařů, kteří zpracovávají modré hrozny. S tím roste i pestrost nabídky.
V posledních dvou letech také stoupla celosvětová spotřeba růžových vín o deset procent. Česká republika tento globální trend zdárně následuje.
Rosé si nejčastěji podle informací Vinařského fondu dopřávají zástupci mladší a střední generace s mírnou převahou žen. Přes 35 procent rosé se pak vypije v letních měsících, v zimě je to jen kolem 15 procent.
Moravské růžové víno Cabernet Moravia Rosé, pozdní sběr 2015 z vinařství Horák, bylo letos v Paříži dokonce vyhlášeno absolutně nejlepším růžovým vínem v prestižní mezinárodní soutěži Vinalies Internationales.
Zdroj: | http://www.agris.cz |
Datum vydání: | 2.6.2016 |
Vinařské novinky do schránky