Víno a zdraví
Víno obsahuje přibližně šest set složek ovlivňujících lidské smysly a organismus. Jejich obsah a vzájemný poměr je dán odrůdou, půdními a klimatickými podmínkami a také zvolenou výrobní technologií.
Co se týče účinků na lidské zdraví, ze všech látek obsažených ve víně jsou nejdůležitější látky fenolické. Většina z nich má výrazné antioxidační účinky
a některé působí také protinádorově a ovlivňují obsah cholesterolu v krvi.
Bez zajímavosti není ani skutečnost, že flavonoidy patřící právě do skupiny fenolů snižují riziko zápalu plic, a dokonce potlačují negativní vliv kouření na plíce. Kromě fenolů obsahuje víno také minerální látky a poměrně velké množství vitaminů, především skupiny B. Ty napomáhají srdeční činnosti, podporují činnost rohovky a sítnice, zvyšují imunitu, mají význam při tvorbě hemoglobinu a v neposlední řadě také omezují únavu
a napomáhají léčbě depresí.
U alkoholu a samozřejmě i u konzumace vína je potřeba dodržovat pravidla. Nadměrná konzumace alkoholu může vést k řadě onemocnění. Zjednodušeně můžeme parafrázovat známé přísloví o ohni. Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán. Více informací o zodpovědnému přístupu ke konzumaci alkoholu naleznete na:
https://www.wineofczechrepublic.cz/nase-vina/vino-a-zdravi/uvod/6328-alkohol-zodpovedne.html
Vinařské novinky do schránky