Hlavní zásadou při servírování vín, a zejména šumivých, je NESPĚCHAT. Věnujte čas správnému nachlazení šumivého vína na 4–6 stupňů. Doporučuje se ponechat sekt v chladničce jeden až dva dny. Obzvláště kvalitní vína se pak doporučuje nechat takto „odpočinout“ klidně až dva týdny.
Chcete-li otevřít lahev sektu správně, s lahví zacházejte opatrně a hlavně s ní netřeste. Z vychlazené lahve odstraňte drátěnou sponu (agrafu), lahev nakloňte v úhlu cca 45 stupňů, držte pevně špunt a pomalým kroutivým pohybem lahve z ní uvolněte špunt.
Sekt je nápoj, který nejen chutná, ale při správném podávání i lahodí oku. Šumivá vína proto servírujte nejlépe ve skleničkách typu flétna. Jedná se o vyšší, úzkou sklenku na nožičce. Sekt naléváme přibližně do jedné poloviny sklenky. Bublinky pak pomaleji vyprchají a nádherné perlení déle vydrží.
Hodí se šumivé víno k jídlu? Většina z nás má sekt spojen se slavnostními okamžiky. Hodí se jako přípitek na začátek oslavy, nebo naopak jako senzační tečka na závěr k moučníku. Sekt lze ale samozřejmě pít po celý večer. Hodí se k polévce, hlavnímu jídlu, ke zvěřině.
Na závěr zajímavost ze světa šumivých vín.
Slyšeli jste někdy o sabráži? Sabráž je prudce elegantní, ale i vysoce rizikové otvírání sektů. Slovo pochází od francouzského slova „la sabre“ – šavle. Podle legendy vše vzniklo za napoleonských válek, kdy důstojníci francouzské kavalerie odjížděli z divokých večírků od Madame Clicquot, majitelky známého vinařství v oblasti Champagne. Na cestu obdrželi lahev sektu. Především pak horkokrevní husaři se odmítali zdržovat pracným otevíráním lahví. Takže tasili šavle a švihem stínali hrdla lahví. Tolik alespoň legenda.
Z pohledu fyzikálních zákonů je sabráž naprosto logickým způsobem otvírání lahve. Tlak uvnitř lahve v součinnosti s kinetickou energií šavle nebo jiného předmětu způsobí krásně čistý lom na konci hrdla a následné uvolnění přetlaku vyplaví eventuální drobné střípky. Sabráž se provádí na švu lahve, pod úhlem 45 stupňů. Lahev držíme za dno, s palcem v dolní výduti.
Pokud se chcete umění sabráže naučit, doporučujeme navštívit naše vinaře, kteří produkují lahodná šumivá vína a jistě vás s elegantním způsobem otvírání nápoje obeznámí. A nebuďte překvapeni, pokud nebudou lahve sektů sekat přímo šavlí, ale jiným nástrojem, jako například sekyrkou, srpem, pilou, golfovou holí, hokejkou, skleničkou, talířkem, nebo dokonce žehličkou či botou.
Vinařské novinky do schránky