Praha, Velké Němčice - Vítězem jubilejního 20. ročníku Bohemia Sekt Trophé se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe ve znalostních i praktických dovednostech.Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v podání herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka.
Zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.html
Na stříbrné příčce se umístil David Král z Bohemia Sektu třetí místo patří Libuši Vrbové z vinařství U Vrbů.
„Bohemia Sekt Trophé jsem soutěžil potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a dostat se do finále pro mne byl dosavadní vrchol, taková meta,“ říká výherce Prokeš.
S náročným povoláním má bohaté zkušenosti, již během studia působil jako sommelier v Národním salonu vín ve Valticích a později ve známých moravských vinařstvích Réva Rakvice a Vinselekt Michlovský. V roce 2007 s bratrem založili vinařství Proqin a před dvěma lety založil své vlastní rodinné vinařství.
Zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.html
Druhý David Král se dostal do finálové pozice již potřetí. Titul Sommelier České republiky získal již v letech 2015 a 2016.
Do finále soutěže se po dlouhé době dostala žena. „Byla jsem hodně nervózní, ale snažila jsem si to užít, protože je to krásná soutěž. Zúčastnila jsem se teprve podruhé, vůbec jsem s tím nepočítala. Jsem převážně vinařka, takže znalosti o zahranicíních vínech získávám studiem a v rámci cestování,“ komentuje svou účast ze třetí příčky Vrbová z vinařství U Vrbů v Hustopečích.
Sommelieři museli v průběhu soutěže zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, verbální identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního finále v Rudolfinu, museli navíc předvést i komunikaci s hosty a také náročnou disciplínu snoubení vín s pokrmy dané oblasti.
Zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.htm„Jubilejní 20. ročník soutěže potvrdil stoupající úroveň znalostí sommelierů, velmi potěšující zprávou je, že se do finále opět probojovala sommelierka. Všichni soutěžící, včetně finalistů předvedli úžasný výkon v honosných prostorách Dvořákovy síně Rudolfina,“ hodnotí letošní finále Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů České republiky.
Galavečer moderovala Jolana Voldánová. V mezinárodní porotě zasedl také velký propagátor sommelierství v Asii a prezident Asociace sommelierů v Singapuru Tommy Lam čiviceprezident Mezinárodní asociace sommelierůa prezident Asociace sommelierů Belgie William Pato Wouters. Právě v Belgii se bude v roce 2019 konat Mistrovství světa v sommelierství.
Vítěz získal putovní pohár vyrobený sklárnou Moser, finanční odměnu 20 tisíc korun a dary od partnerů, včetně pozvánky na mezinárodní sommelierský šampionát do Číny v říjnu příštího roku.
Zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.htmlSoutěž Bohemia Sekt Trophé Sommelier ČR pořádá Asociace sommelierů ČR. Jejím cílem je rozvoj profese sommelieraa vzdělávání sommelierů. Hlavním partnerem je společnost Bohemia Sekt. Akce se koná za podpory Vinařského fondu ČR. Dalšími partnery jsou Makro,Pulltex a Asociace hotelů a restaurací ČR. Mediálním partnerem je časopis Wine and Degustation.
Zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.html
Zdroj: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/ceskym-sommelierem-roku-je-kamil-prokes-20171027.htmlTisková zpráva, zdroj: Deník / Bohemia Sekt. Odkaz:
Vinařské novinky do schránky