Svatomartinská vína tradičně pijeme k huse. Pojďme si ale zkusit sestavit takové netradiční „nehusí“ menu.
Svatomartinská vína jsou mladá, šťavnatá a nekomplikovaná, proto není potřeba vybírat komplikované pokrmy.
K bílým vínům, müllerkám a večerkám (Veltlínské červené rané), které jsou jemně aromatické a šťavnaté díky dobré kyselině, můžeme podávat lehký studený předkrm. Z české kuchyně to může být zavináč, dokonce i utopenec! Rafinovanější bude kombinace Muškátu s exotickým kořením nebo asijskými omáčkami a třeba jarním zeleninovým závitkem. Růžová vína skvěle doplní tučnější masité pokrmy, jako jsou teplá šunka, koleno s křenem a jablkem či vepřové rillettes.
Také mladá červená vína jsou primárně ovocná a bez tříslovin, vyhneme se tedy hutným masitým pokrmům s omáčkou a zůstaneme u každodenní konzumace. K Portugalu zkuste pizzu s mozzarellou di bufala nebo zapečený lilek s rajčatovou omáčkou, Svatovavřinecké díky větší kořenitosti snese i hovězí burger s BBQ omáčkou. Na závěr k hladkému a kulatějšímu Zweigeltrebe můžeme podávat mladý polotvrdý ovčí nebo kozí sýr, vyzkoušet lze i kozí či ovčí sýr v kombinaci s bylinkami.
Vinařské novinky do schránky