Vinaři z Moravy i z Čech kvůli nečekaným mrazům už na jaře věděli, že letošek pro ně nebude jednoduchý. Přesto se i letos přes sedmdesát vinařství zapojilo do obnovené svatomartinské tradice a vyrobilo miliony litrů těchto aromatických, suchých vín s nižším obsahem alkoholu.
„Mám svátek svatomartinských vín moc rád, jsou to takové vinařské Vánoce,“ říká Zbyněk Vičar, šéf Vinařského fondu, který zastřešuje okolo 1400 tuzemských vinařství. Letos byla kvůli jarní nepřízni počasí celková produkce vína v České republice nižší než v jiné roky. O to větší péči však vinaři věnovali „přeživším“ hroznům. Díky tomu mohli uspokojit stále větší poptávku Čechů a Moravanů po kvalitních svatomartinských vínech.
„Kvalitu opravdu hlídáme. Vína posuzují degustační komise a musí získat nejméně osmdesát bodů ze sta,“ zdůrazňuje Zbyněk Vičar s tím, že z vín, která o značku „Svatomartinské“ usilovala, letos nesplnilo kritéria jen šest procent.
Svatomartinské a zájem o něj jde daleko za „suchá“ čísla. „Možnost poprvé ochutnat vína z letošního ročníku se pojí s pečenou husou, takže kromě drůbežářů nepřímo podporujeme také gastro segment. Četl jsem, že zájem o svatomartinské a husu se v jednom z největších e-shopů s potravinami oproti loňskému roku zvýšil o 35 procent,“ upozorňuje Vičar.
Přečtěte si celý rozhovor se Zbyňkem Vičarem pro Forbes tady.
Vinařské novinky do schránky